Carless Racing Fuels.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Lahti omutlig när VinterSeriens körde final i Vännäs.
PRESSRELEASE

Thomas Lahti var bestämd, i VOC Mekonomen Rallys vinterserie skulle han och ingen annan vinna högsta elitklassen. Efter en imponerande körning i finaltävlingen var det heller inget snack. Lika bestämd var unga jättetalangen Fredrik Jonasson i Elit B. Och i Cupklassen fick vi se ett genombrott av ännu yngre Simon Olsson. Ytterligare två förare med mycket ljus framtid som, precis som de flesta andra sentida svenska rallystjärnorna, väljer att kickstarta sina karriärer i VOC Mekonomen Rally.

Klassiska Vännäs Plåt rallyt var finalarenan för VinterSerien i VOC Mekonomen Rally. Ett rally med anor mycket långt tillbaka och ett arrangemang som Vännäs Plåt stött och gjort möjligt i hela 35 år – respekt! Här kan vi prata om långa relationer.

Årets upplaga bjöd på vägar i absolut toppklass, hela rallyt ett kanonarbete av Vännäs MK med tävlingsledare Leif Sjöström i spetsen (självklart med eget förflutet i VOC) och en i sammanhanget mycket liten men effektiv och hårt arbetande skara bakom honom.

Lahti vann och säkrade totalsegern i Elit A

Den förannonserade fajten mellan Tom Kristensson/Timmy Berntsson och Thomas Lahti/Tomas Wikström kom av sig. Återigen ställd inför ett för honom nytt underlag brast rutinen för unge Kristensson som till slut körde in på en blygsam sjätteplats i klassen.

Vinter, snö och is, är inte bara ett underlag utan en massa olika och man måste läsa vägen hela tiden. Det finns inga genvägar till att lära sig detta utan det är bara att samla rutin. Nästa gång Tom ställs inför det här underlaget så blir han livsfarlig, så lättlärd är bara en riktig talang förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Nu stod istället den riktiga fajten för dagen mellan Lahti/Wikström och hemmaföraren superrutinerade Nils Östgård med CoDriver Fredrik Andrén.

Några av er kanske inte känner igen namnet Nils Östgård men om jag berättar att han till dess han gifte sig för ett par år sedan bar det stolta efternamnet Fransson så trillar säkert poletten ner, svensk mästare i tvåhjulsdrivna GrN så sent som 2010 och med en minst sagt diger meritlista i VOC. Och CoDriver Andrén är förstås ingen annan än VOC Mekonomen Rally-organisationens egna klippa, grundbult och klassansvarigs högra hand.

Bakom dessa två ekipage utmanade också Lahtis teamkompisar Lars Johansson/Mattias Smedberg stenhårt, men den här dagen var det helt enkelt inget att göra åt en mycket bestämd Thomas Lahti. Bara att lyfta på hatten och gratulera till såväl finalsegern som seger i VinterSerien Elit A.

Totalt i tabellen Lahti, före Kristensson med Erik Karlström på tredje plats.

Norrbotten före Skåne med Småland på tredje plats, det säger en hel del om bredden och den faktiska rikstäckningen på såväl den fantastiska VOC Mekonomen Rally-klassen som på klassens i sanning nationella serier.

Jonasson tog stabil seger både i final och totalt i Elit B

I den lägre elitklassen så blev Fredrik Jonasson och CoDriver Jimmy Nesterud stenhårt utmanade av Patrik Westerberg/Ida Bood. På dagens femte sträcka tog dock striden slut, Patrik gled ut i en tvär högerkurva, satt fast i mer än åtta minuter, och dagen var förstörd för Patrik.

Patrik och Ida var tvungna att vinna finalen för att ha en chans att utmana Fredrik och Jimmy som i alla händelser satt i guldsits och bara behövde komma fyra för att definitivt säkra segern. Nåja, bara och bara! Och Westerberg tog i ordentligt, ledde totalt fram till sin avåkning, men behöver ändå inte gräma sig alltför mycket. Jonasson åkte nämligen klokt och stabilt och hade i alla händelser säkrat segern. Med Westerberg borta så kunde han också avsluta i stor stil och vinna finaltävlingen framför hemmaåkarna Daniel Jonsson/Mats Jonsson och med Erik Wiklund/Tommy Berggren på tredje plats.

Totalt i Elit B så vinner Fredrik Jonasson före Patrik Westerberg och, hör och häpna, med klassansvariga Roger Fransson/Charlott Holmqvist på tredje plats.

Kan heller inte låta bli att konstatera att klassansvariga avslutade säsongen med stil och var faktiskt snabbast av alla oavsett förarklass på finaltävlingens sista sträcka, lite sent att vakna till liv kan man tycka.

Simon Olsson ett nytt genombrott i Cupklassen

Det är nära mellan stjärnfödslar i VOC Mekonomen Rally.

I stort sett varje tävling den senaste tiden har vi sett nya stjärnämnen födas, det är superhäftigt. I Vännäs var det hemmasonen Simon Olsson som visade klass och gav en försmak av vad som komma skall. Simon kompetent vägledd av Lars Fahlesson dominerade och åkte på topp tider totalt. Hemmavägar säger någon, men det håller inte som förklaring! Unge Simon har knappt hunnit tävla på dessa vägar. Förklaringen är istället ren och skär talang och en extremt brant utvecklingskurva. Jag vet att Simon och temat kring honom kämpar att få ihop budget för att kunna köra SverigeSeriens sommartävlingar, hoppas verkligen att de får ihop det, det är Simon verkligen värd.

Per Ström med CoDriver Kim Mastad utmanade.

Att Per är väldigt snabb vet vi sedan tidigare. Men den här dagen rådde han inte på Simon. När sedan växellådan rasade för Per på dagens nästa sista sträcka så var han definitivt ute ur bilden, med redan innan detta så ledde Simon med dryga 20 sekunder. Synd att de inte fick tävla ända in över mållinjen.

I VinterSerien totalt vinner André Nygren före Per Ström och med Simon Olsson på tredje plats.

Dags att sammanfatta VinterSerien

VOC Mekonomen Rally kan se tillbaka på en riktigt fin återuppstånden VinterSerie, rakt igenom kanonfina tävlingar och hårda fajter ända in till mållinjen. Vi avvaktar förstås förarnas återkoppling men ambitionen är att även arrangera en VinterSerie även nästa säsong.

Tack till alla iblandade och extra stort tack till MK Ratten, Härjedalens AK och Vännäs MK för att ni tillhandahöll arenorna för drabbningarna. Och ett lika stort grattis till alla pristagare.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2015-02-17 17:18






Sträckinfo, publiktips och programförsäljning inför Vilda Ryd Racet.
© Ryds MK.Sträckinformation och programförsäljning till helgens Vilda Ryd Racet.

SS1 ONE Nordic AB, 8,51 km:
Startar på en krokig byväg, som efter ett par kilometer övergår till en mindre väg med mycket sten i kanterna i ett par kilometer. För att efter ca halva sträckan återgå till byväg igen, som är någ...

Publicerad: 2024-04-22 21:10


Caroline Gassner ny co-driver till Jonna Eson Brådhe.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, ny förare för mig 2024,
- I februari åkte jag och Jonna tävlingen Hasselasvängen tillsammans och kände att vi hade ett fint samarbete ihop. Nu väljer vi att ingå samarbete även resterande del av 2024, och vi bildar därmed helkvinnligt ekipage i 4wd, berättar Caroline Gassn...

Publicerad: 2024-04-22 21:06


Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
© emotorsport.seUnder söndagen körde SMK Eksjö en test och träningsdag för framför allt klubbens medlemmar men också ett par gästande ekipage. De tävlande fick chansen att känna på bilarna efter vinteruppehållet och se att allt fungerar innan tävlandet drar igång under våren.
Åtta ekipage tog chansen att köra strä...

Publicerad: 2024-04-22 17:56


Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Fiesta Rally1.
© M-Sport.24-årige Lettländaren Martins Sesks får en drömchans, han kommer köra Ford Fiesta Rally1. Starterna sker med stöd av WRC Promotorn och i samarbete med M-Sport, där kommer Martins göra två starter.

Han inleder i Polen i slutet på juni med en Ford Fiesta Rally1 utan hybrid för att se och lära och a...

Publicerad: 2024-04-22 09:22


WRC tabellerna efter Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing.WRC tabellerna summerade efter Croatia Rally, fyra deltävlingar som kan ge en fingervisning om hur året kan sluta. Thierry Neuville hade en tung söndag, samlade bra med poäng från första två dagarna och körde hem 19 poäng precis som jagande Elfyn Evans, fortsatt sex poäng mellan dem. Adrien Fourmaux...

Publicerad: 2024-04-21 21:19


Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde sin säsong hos Vimmerby MS, fem tävlingshelger och två deltävlingar per arrangör är upplägget för säsongen. Första gången i Vimmerby för de 90-talet åkarna som kom för start - så här gick det i rallyklasserna.

"Lången" på pallen båda dagarna i trimmat 2wd.
Stö...

Publicerad: 2024-04-21 20:45


Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde säsongen med dubbla tävlingar hos Vimmerby MS, träningsåk följt av två åk på tid gäller i serien. Ett 90-tal åkare gjorde upp under lördagen. I serien körs både rally och rallycross bilar, helgens tävling innebar start på klubben folkracebana innan man tog tunneln ut och...

Publicerad: 2024-04-21 19:05


Pettersson åkte hem Skänningeknixen.
© emotorsport.seSkänningeknixen med tre omgångar på varvlopp, knappt fyra minuters körtid per åk för de snabbaste i rallyt. Just snabbast var Tobias Pettersson och Åke Kjellgren i Mitsubishi Lancer EVO6 som tog hem totalsegern 15,2 sekunder före Heidi Ryrlén som B-förare i Trimmat 2wd. För 4wd klassen var det Mikae...

Publicerad: 2024-04-21 17:35


Ogier kör hem Croatia Rally, avåkning stoppade Neuvilles segerchanser.
© Toyota Gazoo Racing.Toyota Gazoo Racing tog många poäng under söndagen när Croatia Rally avslutades, dagens andra sträcka blev den som kastade om resultaten. Sebastien Ogier gick från sin tredjeplats till ledning, samtidigt föll ledaren Thierry Neuville till tredjeplatsen sedan han sladdat av vägen. Elfyn Evans behöll ...

Publicerad: 2024-04-21 16:33


Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
© Hässleholms MK.Nytt för i år är att man vänder på körriktningen samt att vi kör tre varv/sträcka. Det gör att tävlingen är 7,5km längre än i fjol.

Skall fjolårssegraren, Stig Andervang ta hem det i år också, eller kommer hemmafavoriten Rolf Grybb att segra?

Skall Joakim Kristiansson ta sin andra asfaltseger...

Publicerad: 2024-04-21 07:53


Tidigare nyheter:
Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
Andraplats för Helin i Danska Yding Rally, bra start med nya bilen.
Söndagsrally med Sprintserie, Skänningeknix och Croatia Rally.
Hansen sexa i Rallye Sumava Klatovy, men rallyt avbröts efter tre sträckor.
Täta kampen i Kroatien rullar vidare, Neuville tog flest WRC poäng efter lördagen.
Hemmaförare i Toyota snabbast i Historiska EM, Historic Vltava Rallye.
Andervang snabbast i Aspgren Byggsprinten.
Söndagsrally på asfalt, Skänningeknixen på gång.
Följ Svenskarna i Aspgren Bygg sprinten, Sprintserie, Rally Yding, Kroatien och 2x Tjeckien.
Neuville och Evans delar ledning i Kroatien efter fredagen, dubbelt Citroen i WRC2.
90 åkare inleder Svenska Sprintserien i Vimmerby i helgen.
100 bilar i Aspgren Bygg sprinten, tävlande för Upplands DM.
Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.
Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Vodafone Rally de Portugal 09-12/05


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Ekrundan Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Svenska Sprintserien 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.