Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Sydsvenska Rallycupens Mästarmöte 2016 en succé.
PRESSRELEASE

I fredags, den 5 augusti, var det så dags för en av nyheterna i 2016 års Sydsvenska Rallycup, Mästarmötet på Millebygden Raceway strax utanför Älmhult. De bästa i varje klass var inbjudna och strax under 50 förare kom till start för att tävla om äran och prischeckar där segrarna i de nio klasserna garanterades en check med värdet 4.000 kr och beroende på antalet startande i klassen delades också ut checkar längre ner i prislistan, en per påbörjat tretal i klassen.

Tävlingen kördes som en sprint med två kvalificeringsåk där tiderna slogs ihop och slutligen en avslutande finalomgång för varje klass där sammanlagda tiden från två körningar korade segraren.

Publiktillströmningen var mycket stor, uppskattningsvis 2000 personer tog sig till Millebygden plus alla som följde tävlingen genom Rallyradion runt om i landet.

Segern i R4 gick helt enligt tipsen till Stoffe Nilsson, Hässleholm. Intressant kan vara att jämföra hans tid med tillfällen då sträckningen ingått i SSR och då är den helt i nivå med till exempel Mats Östbergs några år tillbaka i tiden vilket ändå visar att Stoffe tog det hela på största allvar och givetvis ville vara totalsnabbast för dagen.

Segraren i ny bil
I R3 A- och B-förare fanns en handfull möjliga segrare framför allt bland de etablerade A-förarna. I första kvalheatet var Robin Thörjesson, Ryd snabbast men sedan tog Kristian Johansson, Kind över taktpinnen och var snabbast i både andra kvalheatet och i de två finalåken. Segermarginalen ner till tvåan Pierre Fransson, Vimmerby blev till slut ”hela” 2,2 sekunder. Kristian kom till Millebygden med ny bil efter svänghjulsraset i Kulling, en av tretton byggda KitCar Golf modell IV, i rätt händer en grym bil vilket bevisades denna eftermiddag. Tuffaste kampen var den om tredje plats mellan Thomas Grönberg, Oskarshamn och Mattis Olsson, Gullabo. Thomas ledde med en tiondel innan sista åket men tappade och Mattis passerade och gick in på tredje plats, 0,5 sekunder före Thomas.

När Victor Karlsson, Vimmerby fick problem i R2 klassen segrade Filip Håkansson, Asarum.

Dyrbara tiondelar för Alexander
I R1b/Volvo Original för A och B-förare hade Alexander Axelsson, Skillingaryd initiativet hela vägen fram till sista finalheatet då Robin Liljegren, Karlskrona gjorde en riktig urladdning och passerade Alexander till en segermarginal på 0,9 sekunder. Det var dyrbara tiondelar för Alexander.

Tobias bäst i alla åken
I samma bilklass men för C-förarna dominerade den 30-årige truckteknikern Tobias Pettersson, Wäxjö helt med snabbaste tiderna i alla fyra körningarna.

- Jag började köra rally 2006, berättar Tobias, och har sedan dess med några års uppehåll fått ca 25 tävlingar bakom ratten. Tävlat ett par år i Folkrace och även som kartläsare till storebror Daniel.

- Min kartläsare och också svägerska är Linda Söderström, 24 år. Linda är född in i rallysporten och fast i det på alla håll och kanter bland annat genom att stötta sin sambo Erik Telehagen i hans satsning på Rally SM.

- Bilen är en Volvo 242 från 1975. Standard, Grupp F. Vi skulle börjat resan tillsammans redan förra året men eftersom man måste säkra framtiden med så fick det bli ett extra uppehåll för att få barn. Detta år satsar vi på att köra alla SSRC tävlingar och se hur långt det kan räcka. Givetvis är målet också att köra upp mig till B-förare.

Tobias avslutar med att tacka alla våra nära och kära som gör det möjligt för honom och Linda att åka rally överhuvudtaget. Med små barn är det skönt med alla runtomkring som ställer upp och ha en sambo som förstår vad det handlar om.

Från Rallycross till Rally – ett bra val
I R1a/GruppE klassen för A och B-förare var det helt omöjligt att utse segrare i förväg. Men ganska snart visade det sig att denna dag skulle det handla om två förare. Magnus Sigvardsson, Hörby var snabbast i de två kvalåken medan Andreas Olsson, Kalmar tog hem båda finalåken och eftersom det är i finalen det gäller så fick Magnus vara nöjd med andraplatsen.

Vem är då segraren i A/B-förare R1a
- Jag heter Andreas Olsson är 26 år gammal, kommer från Kalmar och jobbar som snickare. Jag kör med en VW golf 4 med 2.0l motor, helt standard på 115hk. Inget speciellt mer än bytt Coiloversben och bilstein dämpare. Den går ju i Grupp E så vi får inte göra så mycket med dom. Annars en väldigt bra och optimal bil i klassen.

Började med folkrace när jag var 15 år innan jag gick över och körde rallycross i några år. Och för tre år sedan så köpte jag Golfen och har kört rally sen dess. Martin Olsson är kartläsare och har åkt med sen förra året. Har kört cirka 25 tävlingar med den största meriten hittills var när vi vann Bilsports Cupen som C-förare helt obesegrade. Ambitionen med tävlandet är ju att utvecklas och hitta mer och mer fart. Sen får vi se hur långt man kan gå.

Vill förstås tacka alla sponsor som är med och gör allt detta möjligt, avslutar Andreas som inte ångrar bytet från rallycross till rally

Kamp mellan barndomsvänner
Precis som tippats stod kampen i C-klassen R1a mellan de två klubb- och barndomskamraterna Erik Ohlsson och Robin Håkansson, Gullabo.

Erik vinner i sin sjätte tävling och det får man säga är raskt marscherat för 26 åringen från Gullabos rallyskogar

- Jag bor ett stenkast från föräldrarna och där finns också mitt rallygarage, inleder Erik. När jag inte kör rally eller hänger med vänner så jobbar jag som bilplåtslagare i Kalmar på Bilkompani.

Bilen köpte jag frontsmälld i slutet av förra året då jag inte kunde hålla mig längre från att köpa en rallybil. Efter många timmar arbete och slit så blev den rullande igen och fick en ny lack.

Det är första året jag kör rally och har än så länge bara kört sex tävlingar. Trodde aldrig att jag och min kartläsare Michael Johansson skulle vara med och fightas i toppen bland C-förarna första året så vi är otroligt nöjda men det är verkligen stenhård fight från första sträckan till målet på varje tävling och framförallt mellan mig och min barndomsvän Robin Håkansson. Vi hoppas kunna hålla ledningen i klassen men som sagt de är inte lätt när alla kör så bra.

Innan jag började med rallyt så har jag kört motorcross och även lite folkrace.

Vi är otroligt glada och tacksamma för de sponsorerna vi har fått som stödjer oss och för stödet från min farsa Stefan Ohlsson och Håkan Eriksson. De är bäst för de ställer alltid upp.

Mästarmötet var helt klart en riktigt rolig och spännande tävling som jag gärna skulle vilja köra igen, avslutar Erik från Gullaboskogen.

Lyckad comeback för rallyveteran
Liksom i några av de andra klasserna fanns det också i C-förare R3 en dominant i den 57-årige polisen och egenföretagaren Jerry Bengtsson, Ryd. Även han ledde från start till sista finalheat och segrade till slut med mer än åtta sekunder före Tom Tallberg, Hässleholm.

- Efter 22 års uppehåll lockade min gamle vän Mattis Olsson fram begäret igen då han erbjöd mig att köpa den Golf han köpte inför SSRC 2012, säger Jerry. Så direkt efter finalen blev den min och sedan har den renoverats och byggts om både maskinellt och för maximal väghållning!

Genom åren har det blivit några hundra tävlingar, men det var som sagt 22 år sedan jag körde sist! Det kändes fantastiskt skönt att vinna. Trodde jag hade tappat hela ledningen då jag missade 2:ans växel direkt efter start i sista finalåket och fick sedan inte i några växlar förrän 5:an hoppade i. Bestämde mig för att ta i vad jag vågade resten av sträckan och det gick ju vägen!

Jag vill passa på att tacka alla som anordnat detta fantastiska Mästaremöte! En sådan publiktillströmning! Otroligt roligt att få köra inför så många människor, avslutar en mycket nöjd Jerry Bengtsson.

32 tävlingar och ändå bara 16 år
I Ungdomsklassen fanns två av de ungdomar som tävlar mest i Sverige för tillfället Isac Nordström, Kullings och Victor Hansen, Hörby. Isac höll i taktpinnen men segermarginalen blev till slut bara 0,7 sekunder före Victor.

Isac presenterades med hela sin meritlista efter sin seger i SilverKongen så nu låter vi Victor träda fram i ramljuset.

Värste konkurrenten Isac Nordström har inte tidigare blivit så pressad av Victor, de har mötts flera gånger under säsongen men då med betydligt större segermarginal för Isac. Vad är det som hänt frågar vi Victor?

- Sen debuten i september förra året har jag kört 32 tävlingar, berättar Victor, och det är det som börjar ge resultat. Jag (han menar pappa och farfar) håller ju igång två bilar, en Polo och en Volvo, för att under tiden som Ungdomsåkare kunna lära mig att behärska både fram- och bakhjulsdrivet. Än så länge känner jag mig mest bekväm med Volvon och det var väl det som märktes i Mästarmötet.

Isac och jag var faktiskt tredje och fjärde otrimmade bil före både A, B och C-förare och det visar ju att farten var god.

Även Victor, ännu inte fyllda 17 år, avslutar med att tacka dels alla sponsorer men framför allt mamma, pappa och farfar från vilka han ärvt sitt rallyintresse och som hjälper honom i denna satsning.

TV-svängen nästa
Nu hälsar vi förare och publik välkomna till nästa tävling i Sydsvenska rallycupen som är TV-svängen i Hörby den 3 september


» Pressrelease från Sydsvenska Rallycupen.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2016-08-11 10:01


Jonna Eson Brådhe och Julia Thulin redo för Rally Sweden lockdown.
© RallyJonna.Som många andra så har vi längtat efter att få vara tillbaka i rallybilen igen och att få höra lite vrålande ljud i skogen. Vi kommer köra våran Mitsubishi Mirage.

Detta är ett publikfritt evenemang så ni kan följa oss gärna på SVT 1 och www.svtplay.se på söndag 7 juni 15.45-17.55. Det kommer äve...

Publicerad: 2020-06-06 20:45


Foto från arkivet, Silverratten, Gränsfejden & SSR 2000.
© emotorsport.seVi fortsätter att fylla på fotoarkivet med gamla rallybilder, nu är vi inne på starten av 2000, den vårens tävlingar som Silverratten hos Älmhults MK, Gränsfejden med Gullabo RC och South Swedish Rally / Sydrallyt med SSR klubbarna som arrangörer. Totalt ett 30-tal foto från de tre tävlingarna är ad...

Publicerad: 2020-06-06 20:01


När Finland ställer in, Rally DirtFish flyttar för att nå mer tävlande och publik.
© Toyota Gazoo Racing. Rally DirtFish flyttar, den Estniska arrangören ihop med media partnern DirtFish flyttar nu sitt nya rally till augusti. Anledningen till flytten är att Rally Finland ställts in.

Den Estniska tävlingen var tänkt att vara upptakt och testtävling för VM teamen inför det Finska VM Rallyt, redan tid...

Publicerad: 2020-06-06 14:39


Från racket till motorsport, Coolbet erbjuder betting - Solberg favorit.
Efter att ha visat racketsporter som tennis, bordtennis och padel byter SVT nu riktning och ställer in siktet på rally till det sista Utmanarmötet.

På söndag väntar den fjärde och sista delen av SVT:s specialsatsning "Utmanarmötet" – och veckans evenemang blir en tävling mellan sex rallyförare, ...

Publicerad: 2020-06-05 18:24


Regularity resten av 2020 – Ljungby MK är ny RM-arrangör.
Det blir flera tävlingar i höst, men vi kan i dag meddela att den svenska tävlingssäsongen ser ut som följer.

8/8: Killingen, Kils MK Bil. (RM)
29/8: Ljungbyrundan, Ljungby MK. (RM)
26/9: Finspångsrundan, Finspångs MS. (RM)
17/10: Hårdingen, Vara MK. (ej RM)

Ljungby MK är nya som arrangörer...

Publicerad: 2020-06-05 14:38


Rally-SM får ny promotor från 2021 – utökar till tre mästerskap.
Det står klart nu när avtalet för de kommande tre åren är påskrivet mellan nya promotor SRM, Svenska Rally Mästerskapen AB och Svensk Bilsport, där det även framgår att det kommer bli fler mästerskap i kalendern.

Rallysporten har en stark förankring bland det svenska folket där sändningar i TV al...

Publicerad: 2020-06-05 13:54


Oliver och Pernilla Solberg redo för Rally Sweden Lockdown.
© Oliver Solberg Media Office.Monster Energy föraren Oliver Solberg sitter bakom ratten på en rallybil på söndagen. Den här gången är det inte virtuellt utan ratten på sin Volkswagen Polo GTI R5 som 18-åringen sätter sig!

Oliver har blivit inbjuden att delta i Rally Sweden Lockdown - organiserat av Rally Swedens VD Glenn Olss...

Publicerad: 2020-06-04 21:40


Rally Sweden Lockdown, söndagsrally med bl.a. Tidemand, Ekström & Solberg.
© PontusTidemand.se Rally Sweden Lockdown, ett spännande koncept som presenterades av Rally Swedens VD Glenn Olsson under torsdagen, stort hemlighetsmakeri för att inte locka publik - med anledning av Corona pandemin är också tävlingen helt publikfri!

Man har samlat sex åkare, Oliver Solberg ses med mamma Pernilla ...

Publicerad: 2020-06-04 21:11


South Swedish Rally ställs in, gör inget nytt försök 2020.
© emotorsport.se- South Swedish Rallys tävlingsledning har tagit beslutet att ställa in tävlingen 2020 under rådande omständigheter. Det är olyckligt, men beslutet är taget efter noga övervägande,förklarar arrangören.

Efter långa diskussioner har arrangören alltså tagit beslutet att ställa in även sitt an...

Publicerad: 2020-06-04 17:59


Äntligen rally, livesänt Utmanarmöte i SVT på söndag med Svenska rallystjärnor.
© emotorsport.seNu är det klart. Det blir en fjärde och sista del av Utmanarmötet. Och nu tar vi steget från racketsporter till rally. På söndag, 15:45 i SVT1, bjuds det på dueller mellan flera av Sveriges bästa förare.

Det är ett spännande och ovanligt rallyformat, med kval, kvartsfinal, semifinal och final. Fö...

Publicerad: 2020-06-04 17:38


Tidigare nyheter:
Äntligen rally, livesänt Utmanarmöte i SVT på söndag med Svenska rallystjärnor.
Även Nya Zeeländska WRC rallyt inställt, VM start i Turkiet.
JWRC promotorn jobbar för full säsong åt juniorerna.
Neste Rally Finland ställs in, ingen Finsk WRC fest i sommar.
Svensk seger i Castrol Rally Jämsä, Jonsson går för segern i Solberg World Cup.
Danielsson en av Svenskarna till höstens Lombard Rally Bath.
Företaget bakom Colin McRae Rally gör nya officiella WRC spelet från 2023.
Mer i fotoarkivet, rallyfoto till 90-talets slut.
Olsson överlägsen i Privatbostäders Rallyspecial, årets första grustävling.
Tänak involverad i nya Rally Dirtfish, Estnisk 'VM-tävling' i juli!
Äntligen rallypremiär, publikfria Privatbostäder Rallyspecial först ut på lördag!
Förseningar på eldrivna Skoda Fabia R5, debuterar i Jänner Rally 2021.
Svenska RallyCupen förstärker, Gästabudstrofén tillbaka i oktober!
Jonsson historisk SM-segrare.
EKS-teamet lämnar Rally SM satsningen.
Rally di Roma Capitale siktar på EM premiär, tuffa krav för rallypubliken.
Oliver & Petter summerar New England Rally i Solberg World Cup - laddar för Finland!
SBF styrelsens protokoll, gratis licenser och revisorns påpekanden.
Rallyfoto från slutet av 90-talet i arkivet.
Omstart i American Rally Association i juli, sex tävlingar under hösten.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Lill - Eken 12/09


Rally SM:
Skilling 500 26-27/06


Rally VM:
Rally Italia Sardegna 04-07/06


Svenska RallyCupen:
MECA Kullingstrofén 01/08
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.