Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Cornell Hache.
© Cornell Hache.
Seger totalt för Stig och Lars trots 30 sekunders straff,

© Cornell Hache.
© Cornell Hache.
Full fart på de tyska grusvägarna under lördagen.

© Cornell Hache.
© Cornell Hache.
Högt tempo på det Svenska ekipaget dagen igenom.

© Cornell Hache.
© Cornell Hache.
Mörkerkörning innan rallyt tog målgång.
Andervang och Andersson om vägen till segern i Rallye Lutherstadt Wittenberg.
PRESSRELEASE

Vi började resan ner redan på onsdag för att ta morgonfärjan 07:30 till Rostock. Väl där återstod 30 mil till Lutherstadt Wittenberg på Autobahn där första deltävlingen i tyska gruscupen Schotter Cup 2023 skulle köras.

Hela fredagen spenderades med att förbereda för och genomföra anmälan och besiktning. Det är mer dokument och procedurer än hemma i Sverige. Då är det bra att ha god hjälp av Stigs personliga kontakt Kerstin Munkwitz.

På lördag morgon blev det tidig uppstigning klockan 05:30. Efter en snabb frukost bar det iväg till kärrparkeringen för att lasta in alla hjul, domkraft och verktyg släpet. Vi skulle nämligen reka i servicebilen. Inte optimalt men vad ska man göra när det inte går att få tag på hyrbil på orten.

Road Book fick vi ut först på lördag morgon och på tyskt manér var det 07:00 för oss.
Tyvärr regnade det på morgonen så det blev halt. Som lök på laxen tillåts tyskarna att reka I rallybilarna med rallydäck. Så sträcka 1/4 var sönderkörd redan innan start. Långt ifrån bra när man startar sist.

Tre sträckor skulle köras två gånger inom en radie av 20km med endast däckbyte, montering av extraljus, tankning och regroup emellan. Ett kompakt schema på pappret men transporttiderna var generösa.

WP1 Braunsdorf - Appolensdorf 1.
Sträckans karaktär är omväxlande snabb till knixig med flera vägbyten och väldigt ojämn med djupa hjulspår. Hög punkteringsrisk som vi lyckades undvika. Lyckligtvis hade det slutat regna.
I starten behöver man aktivera Stage Mode i 2 sekunder på Škoda Fabia Rally2 Evo.
Lars var van från första generationen Fabia R5 att den aktiveras med ett snabbt tryck så starten blev inte optimal. Iväg kom vi på rätt sekund och med en irriterad Stig for vi iväg som ett skållat troll.
På ett väldigt halt parti där vi haft kris på reken åkte vi rakt fram och fick motorstopp. Vi tappade 17 sekunder där. Resten av sträckan gick bra och till vår förvåning var vi tvåa med 1.9 sekunder upp till Petri Reinikainen/Timo Hallia i en Evo9 med flera års erfarenhet av denna tävling.

WP2 Mochau Berkau 1.
Det här är vår favoritsträcka i tävlingen. Den har flera karaktärer. Från smal snabb skogsväg till bred asfaltsväg med chikan till snabb rakt vinkel rakt vinkel mellan vindkraftverk. Just nämnda chikan skulle komma att bli ett hett samtalsämne.
Vi fick till ett bra och högt tempo från start. Stig är duktigt och noggrann i sättningen av noterna, vilket gör skillnad i resultatet.
Nu till "Gestapo-chikanen" som skulle bestå av 3 plastbarriärer. Den var placerad 100m efter ett krön inför en skarpare kurva.
När vi bromsar efter krönet upptäcker vi att den är helt bortkörd och det ligger skräp över hela vägbanan. En bil före missade att notera chikanen på reken och körde i full fart igenom barriärerna.
Vi passerade genom den i reducerad fart och drog på efter den.
På sträckan var vi 19,2 sekunder före hemmaåkarna Patrik Pusch/Fabian Hoese i en Citroën DS3 R5.
Vid regroup fick vi reda på att vi fått 30 sekunders straff. Tydligen ska man enligt tyska regler reducera farten och köra som om det är en chikan när den är bortkörd.

WP3 Rundkurz Zörnigall 1.
Som namnet skvallrar om är det en varvloppssträcka. Det är blandat grus och asfalt och precis som vissa liknande asfaltsträckor startar man i ett hörn, kör några varv och kör ut i ett annat hörn mot mål. Just på den här skulle två varv avverkas innan avvikningen mot mål.
Allt funkar bra och vi inkasserar dagens andra sträckvinst, 6.5 sekunder till Raphael Ramonat/Karina Derda i en Fiesta R5.

WP4 Braunsdorf - Appolensdorf 2.
Andra gången vi körde sträckan var underlaget torrare men hoppigt och slagigt.
Det hade börjat skymma så under sträckan fick vi tända extraljusen.
Den här gången gick det bra genom den tidigare hala svängen.
Återigen sträckseger. Nu med 9.3 sekunder till Reinikainen/Hallia.

WP5 Mochau Berkau 2.
Återigen vår favoritsträcka fast nu i fullt mörker. Vi båda tycker om att åka i mörker så vi hade ett grymt tempo men ändå med säkerhetsmarginal.
Den här gången var det nästan copy paste på andra sträckan med 19.0 sekunder till Pusch/Hoese.

WP6 Rundkurz Zörnigall 2.
Andra gången på varvloppssträckan i mörker. Nu var det rejält uppkört på gruset och halt på asfalten med allt utdraget grus.
Feststämningen i publiken verkade vara på topp för det sköts med raketer när vi kom.
Allt funkade perfekt och vi tog femte raka sträcksegern med 5.7 sekunder. Även den här gången Ramonat/Derda på andra plats.

I slutmål får vi reda på att 30 sekunders straffet består, men vi har trots det tagit totalsegern med 52.2 sekunder till Reinikainen/Hallia.
Tydligen har Stig gamla fans från 80-talet för de kom fram och bad om autografer. Både vid start/mål och inför sträckor. Bland annat en tjej som hade omkring 200 foton som hon ville få signerade.

Vi riktar ett stort tack till Kerstin Munkwitz för all hjälp, Cornell Hache för fotona och till Janne Svensson för servicen, avslutar Stig och Lars.


» Pressrelease från Lars Andersson.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease


Publicerad: 2023-03-06 17:19


Liiten snabbast genom Bresontrofén.
© emotorsport.seRasbo MK med Bresontrofén ut från Rörken Motorstadion, fyra sträckor blev upplägget för dagen - två sträckor dubbelt för de närmare 100-talet startande.

Tre sträcksegrar för Jari Liiten och Mikael Kjellgren innebar totalseger i Skoda Fabia R5:an, en sträckseger för Stig Andervang innebar andrapla...

Publicerad: 2023-06-10 17:36


Broman bäst i Hammarslaget, Wennberg snabbast för klass 1.
© emotorsport.se39 startande när Hammarslaget kördes hos Norrahammars MK, upplägg med en sträcka som gick dubbelt och avslutades med en vändprov.

Snabbast genom första gången på sträckan var Johan Broman och Rickard Adelind i Mitsubishi Lancer EVO4, andra vändan innebar andratid där Johan Karlsson i Mitsubishi ...

Publicerad: 2023-06-10 17:14


Nyström tog hem Noratrofén.
© emotorsport.seTre sträckor för 75 startande när Noratrofén kördes, Fredrik Grahn öppnade snabbast på ss1 före Mattias Nyström, ombytta roller på den 12km långa mittensträckan. Nyström ledde med 0,7 sekund inför avslutningen, 17,5km långa Timansberg.
Sträckan vann Nyström med 2,8 sekunder till Grahn och då var pl...

Publicerad: 2023-06-10 16:41


Häng med i några av lördagens rallyn.
© emotorsport.seBresontrofén hos Rasbo MK ingående i Upplands DM och SuperCupen, tre mil special som fördelats på totalt fem sträckor under dagen. Som deltävling i Supercupen innebär rallyradio och resultaten live.

VOC Sverigeserien och 1300 Rally Cup går för tävlande i Noratrofén hos Nora MK, tre sträckor på nä...

Publicerad: 2023-06-09 20:16


Bauhaus ny titelsponsor till Royal Rally of Scandinavia.
© Rådström Motorsport.Nu är det klart, Sveriges deltävling i FIA European Rally Championship har funnit sin titelpartner. Från och med idag är det Bauhaus Royal Rally of Scandinavia som är tävlingens namn, något som kommer att speglas i eventets marknadsföring och kommunikation men även i själva genomförandet.

- Vi kä...

Publicerad: 2023-06-09 14:40


100-talet för lördagens Bresontrofén.
© emotorsport.seRasbo MK med Bresontrofén ingår i Upplands DM och SuperCupen, tre mil special med totalt fem sträckor och 100 bilar till start.

4wd klassen på knappt tio ekipagen, men kampen lär bli hård där Christoffer Haglund, Jari Liiten, William Binbach och Stig Andervang bland R5-åkarna. David Dannevall och...

Publicerad: 2023-06-08 18:03


E-Cup med fullt startfält i Hammarslaget.
© emotorsport.seE-Cupen kör vidare med Hammarslaget som säsongens andra deltävling, Norrahammars MK som arrangör där 15km special ska avverkas, en sträcka går dubbelt och en vändsträcka en gång. Lite gallring i listan för att komma ned i de maximala 40 åkarna, till det tre föråkare, bland dem både Opel Ascona 400 o...

Publicerad: 2023-06-08 18:00


58 ekipage för EM i Lettland, sex Svenska ekipage.
© @World / Red Bull Content Pool.Tio sträckor på 18 mil ska avverkas under två dagar när Rally Liepaja avgörs nästkommande vecka. 10 mil på sex sträckor under lördagen, resterande för söndagen innan man tar målgång vid 15-tiden.

58 ekipage till rallyt, svalare Svenskt intresse då varken Tom Kristensson eller Pontus Tidemand komm...

Publicerad: 2023-06-08 17:48


Kunglig ersättningstävling när Slottssprinten kompletterar SverigeSerien.
SverigeSerien har dragits med ett hål under en längre tid. Flera tävlingar har varit klara för den platsen i serien men ”åtta-sorger-och-nio-bedrövelser” som det brukar heta har gjort att det gång-på-gång fallit på mållinjen. Men nu kan vi äntligen och sent-om-sider presentera en lösning och då är d...

Publicerad: 2023-06-07 22:13


Nora öppnar sommaren i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie.
VOC Mekonomen Rally öppnar sommar- och grussäsongen av årets SverigeSerie i skogarna kring Nora. Traditionsfyllda Noratrofén går av stapeln.

Nora MK bjuder alltid på fina tävlingar och riktigt fina vägar. Återigen har man gjort ett gediget jobb med att få till stånd en riktigt bra och utslagsgiv...

Publicerad: 2023-06-07 22:04


Tidigare nyheter:
Nora öppnar sommaren i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie.
Noratrofén tillbaka, totalt 80-talet åkare för lördagens tre sträckor.
Seger nummer 200 kom i Festningslöpet.
Södras RS-åkare i Staffanstorps Festivalrace på lördag.
Jakobssons bäst i Ramudden Sprinten under nationaldagen.
Rasbo MK arrangerar Bresontrofén på lördag.
Rallye Monte Carlo flyttar till Gap 2024.
WRC tabellerna efter Rally Italia Sardegna.
Mille Johansson femma i SM-debuten.
Hittills sex Svenska ekipage till Lettiska EM tävlingen Rally Liepaja.
Tisdagsrally med Ramudden sprinten i Norrköping.
Otursförföljd helg för Oliver Solberg.
Adielsson vinner Hovdalasprinten, andra deltävlingen i grus-SM.
Så gick det i Gruvrundan - 110-talet för Bilsport Rally Cup och Klassiker på plats.
Neuville kör hem Rally Italia Sardegna, Mikkelsen vinner WRC2 efter Fourmauxs avåkning.
150 ekipage, mycket publik och nöjda vinnare för Svenska RallyCupen i Gästabudstrofen.
Carlberg tvåa i Rallye du Chablais, segerchansen försvann med arrangörmissar.
Åhlin, Adielsson och Liljegren SM/RM vinnare i Hovdalasprinten.
Lindberg totalsnabbast i Himlasprinten, Börjesson bäst i Appendix K.
Följ sista etappen på Sardinien, fyra sträckor på 46km.Nyhetsarkiv:
[
2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 10/06


Rally SM:
Skilling 500 16-17/06


Rally VM:
Safari Rally Kenya 22-25/06


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 05/08
Foto:
South Swedish Rally, lördag del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

South Swedish Rally, lördag del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

South Swedish Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vilda Ryd Racet.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2022.