SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Trendab AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Avåkning för Åhlin, andraplats för Tidemand i WRC Academy.
PRESSRELEASE

I helgen avgjordes det finska VM-rallyt Neste Oil Rally i trakterna kring Jyväskylä. I JVM-klassen WRC Academy skulle de båda svenska landslagsförarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand försvara de svenska färgerna. För Fredriks del slutade rallyt abrupt redan på den tredje sträckan då han rullade våldsamt fem och ett halvt varv i full fart. För Pontus del blev det en stor framgång då han körde sig till en andra plats i JVM-rallyt.

Fredrik Åhlin som haft en tung säsong fram till det finska VM-rallyt hade förberett sig väl inför starten, och han var ordentligt revanschsugen efter att han tvingats bryta i Akropolisrallyt senast. Men det blev ett riktigt antiklimax för honom och hans norske kartläsare Morten Abrahamsen. Rallyt tog slut med en våldsam krasch redan på den tredje sträckan.

”Det var det absolut värsta som någonsin hänt i hela mitt liv” berättar Fredrik för Sportbladet.

”Vi körde väl i 155-160 km/timmen mot ett krön, och gick fullt på femmans växel. Vi gick ner till fyran och jag körde på noterna, men när vi kom ner efter krönet så kände jag hur bakdelen av bilen vandrade ut och jag trodde att vi skulle ta maxbredd på vägen, inte mer” berättar Fredrik vidare.

Men i stället slog det i ordentligt i diket och bilen slog runt med våldsam kraft. Varv efter varv tills bilen slutligen stannade, upp och ner.

”När man hänger i bältet upp och ner efter en sån här våldsam smäll, och kroppen är fullproppad med adrenalin, så känner man inte om man har ont eller om man är skadad på något sätt. Det gäller bara att få ut mig och Morten så snabbt som möjligt från bilen, sen får man kolla om man är skadad” säger Fredrik som trots den våldsamma kraschen klarade sig bra, och likaså hans kartläsare.

”Efter ett tag så kände jag att jag hade ordentligt ont i högerarmen och även om bilen gått att köra vidare med så hade det nog inte funkat eftersom armen blivit rejält mörbultad” säger en bedrövad Fredrik. ”Men jag är glad att både jag och Morten står upp efter det här” avslutar Fredrik som räknar med att vara tillbaka igen till Tysklands VM-rally som startar i slutet av augusti.

Pontus Tidemand och hans norske kartläsare Stig Rune Skjaermoen var också revanschsugna efter deras drivaxelbrott under Akropolisrallyt.

”Jag kände mig förberedd trots att vi har haft lite otur med tävlingarna senaste tiden, så jag har inte fått så mycket SS-kilometer i mig som jag hade velat. Vi var och körde test här i Finland för en månad sedan och då tyckte jag det funkade riktigt bra” berättar Pontus.

Och funkade riktigt bra, det gjorde det! Efter en lite trevande inledning på torsdagen, som resulterade i en sjätteplats, blev det ordentlig fart på ekipaget under fredagen. Det var en mycket mer fokuserad Pontus som var med i topp direkt på första sträckan där han presterade tredje bästa tid. Under dagen fortsatte han i det höga tempot vilket resulterade i en sträckvinst och tre andraplatser. Detta gjorde att han avancerade till en andraplats i rallyt inför lördagens avslutande sträckor.

”Fredagen gick riktigt bra, körningen stämde mycket bättre även fast jag var lite sliten och inte kände att jag presterade på topp” berättar Pontus som hade startat rallyt med en ordentlig förkylning i kroppen. ”Dessutom hade jag tre förare som flåsade mig i nacken så det gällde att försöka behålla koncentrationen och farten under lördagen” fortsätter Pontus.

Och visst gjorde han det. Under lördagen vann Pontus alla fem sträckor och det resulterade i en total andraplats i WRC Academy-klassen. Just sträckvinster är en viktig del i WRC Academy eftersom man får en poäng för varje sträckvinst utöver poängen man får för placeringen.

”Lördagen var klart bästa dagen för mig, jag har slitit hårt med koncentrationen hela helgen på grund av den kraftiga förkylningen. Jag överladdade inte alls för jaga sträcksegrar utan sträcktiderna kom automatisk när jag började känna mig bättre och orkade ladda på som jag brukar göra” avslutar Pontus.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson lider med Fredrik och gläds med Pontus. ”Det blir lite kluvet när det blir så här” säger Anders. ”Jag gläds med Pontus och jag lider enormt med Fredrik” fortsätter han.

”Först och främst är jag glad för att både Fredrik och hans kartläsare Morten klarade sig bra från den vådliga vurpan” säger Anders. ”Det är otroligt tråkigt för Fredrik med det som hände. Han är inne i ett motlut som heter duga, med sprängda motorer och rullningar under tävling. Så det är klart att det är tufft. Men han har rätt inställning och är av det rätta virket, och han har tidigare tagit tuffa smällar på ett bra sätt. Dessutom har han bra folk kring sig så även om det är tungt nu så är jag övertygad om att han kommer igen” säger Anders.

”Vad gäller Pontus så kan jag inte säga annat än att jag är imponerad över det han gjort i Finland. Han körde upp sig från en sjätteplats på torsdagen, till en andraplats på fredagen, och andraplatsen behöll han sedan hela vägen in till mål. Dessutom tog han alla sträcksegrar på lördagen. Mycket starkt jobbat” säger Anders som nu blickar fram mot det Tyska VM-rallyt i slutet av augusti.

”Det ska bli spännande att följa grabbarnas fortsatta kamp i WRC Academy i Tyskland. Pontus kommer att vara ordentligt laddad efter framgången här i Finland och Fredrik kommer garanterat att stånga sig blodig för att nå framgång igen” avslutar Anders.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans, en dryg minut före den svenska landslagsföraren Pontus Tidemand, som i sin tur tog målflagg åtta sekunder före australiensaren Brendan Reeves.

I JVM-tabellen parkerar Pontus på en sammanlagd fjärde plats med sina 41 poäng, och Fredrik befinner sig på en nionde plats med sina 11 poäng.

Nästa VM-rally avgörs i Tyskland den 24-26 augusti.




Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter tre av sex VM-rallyn:

Pos. Driver / Points
1. Elfyn Evans / 70
2. Brendan Reeves / 52
3. Alastair Fisher / 49
4. Pontus Tidemand / 41
5. Jose Suarez / 34
6. John MacCrone / 25
7. Timo van der Marel / 18
8. Christopher Duplessis / 16
9. Fredrik Ahlin / 11
10. Joao Silva / 10
11. Ashley Haigh-Smith / 4

FIA WRC Academy 2012
Vodafone Rally de Portugal: 29 Mar - 01 Apr 12
Acropolis Rally: 24 - 27 May 12
Neste Oil Rally Finland: 02 - 04 Aug 12
ADAC Rallye Deutschland: 24 - 26 Aug 12
Rallye de France - Alsace: 04 - 07 Oct 12
Rally RACC-Rally de Espana: 08 - 11 Nov 12


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-08-05 20:55






Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
© Vittorio Sanguineti.Irland är inte längre med i snacket om en plats i WRC serien 2025, det bekräftades idag sedan man inte fått grönt ljus från regeringen om de stora ekonomiska stöd arrangören måste ha för att ta sig an projektet.

Områdena runt Kerry, Limerick och ett område i "den sydöstra regionen" skulle vara vä...

Publicerad: 2024-04-16 18:27


Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
© Hyundai Motorsport.Croatia Rally med 20 specialsträckor fördelade över 28 mil på asfalt väntar de tävlande. Fyra sträckor dubbelt på fredagen ger 12 mil special. Lördagen fortsätter med samma antal sträckor på knappt 11 mil. Två sträckor dubbelt med de sista fem milen på söndagen.

Neuville först i startfältet.

Publicerad: 2024-04-15 21:15


Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson tog en övertygande seger i Simrishamns MK:s tävling Simrishamnsmixen i lördags. Med Team SKÅAB:s Ford Fiesta R5 vann de med drygt 40 sekunders marginal till Kenny Stavbom MK Speed över de dryga 3 milen specialsträckor.

- En toppendag, säger T...

Publicerad: 2024-04-15 20:05


Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
© Flat-out media agency.Rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm tog en sensationell pallplats i premiären av Rally-EM i Ungern under helgen. Efter att ha tappat nästan nio minuter på grund av en dubbelpunktering tog han och kartläsaren Johan Grönvall från Arvika sju sträcksegrar och en tredjeplats i Junior-EM.

Pal...

Publicerad: 2024-04-15 19:32


Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
© Hyundai Motorsport.Till helgen avgörs årets fjärde WRC deltävling, Croatia Rally med Jonas Andersson som enda Svenska inslag i startfältet. Tv4 koncernen sänder live från samtliga sträckor där Stefan Klemetz kommenterar på flertalet av sträckorna.

Det är Tv4 Motor, Sportkanalen och TV12 som delar på sändningarna s...

Publicerad: 2024-04-14 20:45


Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
© Otago Rally.Nya Zeeländska Rally of Otago tog målgång efter 27 mil special på häftiga grusvägar, Jack Hawkeswood i en Toyota GR Yaris AP4 tog segern.

Jack tog ledningen redan på första sträckan och släppte den aldrig från sig, trots sin ledning rallyt igenom var marginalen smal. Strax över 20 sekunder var ma...

Publicerad: 2024-04-14 20:42


Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
© Probite British Rally Championship.Brittiska Mästerskapets andra deltävling, Rallynuts Severn Valley Stages avgjordes under lördagen. Sju grussträckor på 10 mil där Osian Pryce tog segern, han inledde som tvåa bakom Chris Ingram men en fantomtid på ss4 gav ledning på 11,7 sekunder.

Pryce drygade ut och avslutar rallyt i sin Ford F...

Publicerad: 2024-04-14 20:32


Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
© FIA ERC.En hänselserik avslutning på ERC premiären Rally Hungary, söndagens tre sträckor var krävande och kasta om resultaten. Mikko Heikkilä gick ut som ledare före Martins Sesks och Simone Tempestini när söndagen rullade igång.

Finländare tappade hjulet.
Finske Heiikilä drygade ut sin ledning, ...

Publicerad: 2024-04-14 18:30


Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
SMK Hörbys Bilmånsson Rallysprint inledde Södras RS-DM under söndagen, tre vändor på sträckan som gick om tre varv per omgång under dagen sex av de 55 startande bröt under dagen.

Stefan Kristensson var vassast genom första vändan där Rolf Grybb var sekunden bakom, åtta tiondelar mer för Kenneth M...

Publicerad: 2024-04-14 15:49


Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
© Ann Felke.Sex raka sträcksegrar tog Stig Andervang och tyskan Ann Felke när ADAC Roland-Rallye Nordhausen avgjordes som deltävling i bland annat Schotter Cup i Tyskland under lördagen.

Svensken körde stabilt och totalsegern var ohotad, 1:43,9 minuter skiljde till Herbert Lösch i en Mitsubishi Lancer EVO8. ...

Publicerad: 2024-04-13 20:48


Tidigare nyheter:
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.
Cais snabbast på ss1 i Rally Hungary, Carlberg delad J-EM trea.
Calle sjua, Mille elva på shakedown i Junior ERC.
Skoda dominerade kvalet i Rally Hungary, sjukdom stoppade Östberg och Barth.
Så körs Rally Legends under Royal Rally of Scandinavia, sträckor och tidsplan!
WebTV direkt från kvalet 14:15 inför Rally Hungary här!
17 sträckor, 19 mil - start hos Bauhaus med publiksträcka - tidsplan med sträckor, så körs Royal Rally of Scandinavia.
Närmare 140 åkare för lördagens Aprilsprint i Eskilstuna.
WebTV live från kvalet inför Rally Hungary fredag eftermiddag här.
Ny publikparkering, 140 ekipage, tidigare start - info inför Aprilsprinten.
Anmälan till Bauhaus Royal Rally of Scandinavia och Legends öppnar.
Mille Johansson inleder jakten på EM-guldet i Ungern.
70-talet bilar ut för Simrishamnsmixen.
Säsongsstart för EM-serien, regeländringar och nyheter inför säsongen.
Meeke kör Nya Zeeländska Otago of Rally, startar i Ford Escort MK2.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.