Carless Racing Fuels.   

   
SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
MaxSport   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Tufft Rally Tyskland för WRC Academy-svenskarna Tidemand och Åhlin.
PRESSRELEASE

I helgen avgjordes det tyska VM-rallyt i trakterna kring den historiska staden Trier. I JVM-klassen, WRC Academy, stod de svenska landslagsförarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand redo att ge sig ut på de krokiga och utmanande asfaltsvägarna. För Pontus del dog dock hoppet om en bra placering redan på den första sträckan då höger drivaxel gick av, och Fredrik fick kasta in handuken på rallyts andradag då kroppen sa ifrån och han fick tillbringa resten av dagen på sjukhuset i Trier.

Fredrik Åhlin och hans kartläsare Morten Abrahamsen har haft en tung säsong fram till det tyska VM-rallyt. De kom dock ordentligt laddade till Tyskland efter en seger på hemmaplan i Rally Killingen.

”Efter min vådliga vurpa i Finland så kändes segern i Killingen som ett bevis på att vinnarkänslan var på väg tillbaka” berättar Fredrik. ”Vi åkte dock på några incidenter under fredagens inledande sträckor. Motorhuven flög upp på rutan två gånger och vid det andra tillfället så sprack framrutan, och det här sinkade oss en del så klart, därför blev det inga direkta topptider på rallyts första dag” fortsätter Fredrik.

Fredrik skadade sin högerarm i den spektakulära olyckan i det finska VM-rallyt, och han har fortfarande smärtor i armen, vilket gjorde det svårt för honom att använda handbromsen genom hårnålarna i Tyskland. ”Ja tyvärr så var väl det ytterligare en orsak till att topptiderna uteblev” säger Fredrik.

På lördagen slog dock illamåendet och yrseln till och det resulterade i att Fredrik var tvungen att bryta.

”Jag kände redan på morgonen att kroppen inte svarade fullt ut. Jag mådde illa och kände mig matt. Redan efter förstasträckan så spydde jag” berättar Fredrik vidare. ”På den nionde sträckan – Panzerplatte Baumholder så bara svartnade det. Jag tuppade av och spydde om vartannat, så Morten fick köra bilen tillbaka till servicen och jag fick åka direkt till sjukhuset” berättar Fredrik.

”Jag vet inte vad det berodde på, det kan vara sviter av kraschen i Finland, eller en vattenbakterie, eller något annat. Blodtrycket var ordentligt lågt i alla fall och nu ska jag gå till botten med det här” avslutar Fredrik som nu är på väg tillbaka till Sverige för att göra en grundlig kontroll på sjukhuset i Karlstad.

Pontus Tidemand, som i Tyskland hade kartläsaren Emil Axelsson i högerstolen såg fram emot att köra sitt allra första asfaltrally i WRC Academy.

”Det var väldigt lärorikt och intressant på rekognoseringen att se hur krävande och svåra vägarna är. Det kommer nog att bli tufft att vara med i topp i det här rallyt eftersom vi inte har kört tävling eller test på detta underlag tidigare” spådde Pontus innan start. ”Men jag ska ändå göra allt jag kan för att nå en bra placering” berättade Pontus.

Men redan på den första sträckan så försvann hoppet om en framträdande placering för teamet. Fem kilometer från mål gick höger drivaxel av och Pontus och Emil tvingades bryta för dagen.

”Jag tyckte det gick helt okej under första sträckan tills drivaxeln gick av och enligt split-tiderna var vi med i toppen tidsmässigt. Jag bara rullade in i mål de sista kilometerna innan vi parkerade och tävlingen var förstörd” berättar en besviken Pontus.

Drivaxelbrottet innebar fem missade sträckor under fredagen och gav teamet 25 minuters tidsstraff.

”Vi låg ju hopplöst efter när vi startade om på lördagen” berättar Pontus. ”Jag körde mest för att lära mig vägarna och se hur noterna fungerade, och det var nästan omöjligt att vara med och kriga om topptider på sträckorna då de andra redan kört in sig på underlaget och byggt tempo hela dagen innan” berättar Pontus.

Pontus som slutade på en andraplats i Finland fick nu nöja sig med en slutlig sjätteplats i Tyskland.

”Det är som det är, bara att ladda om till nästa deltävling i Frankrike. Det positiva vi kan ta med oss härifrån är att vi var bra med på split-tiderna innan vi bröt, och att vi ändå fått lite erfarenhet av vägarna i Tyskland” avslutar Pontus.

”Ja det blev ingen direkt lyckad helg för grabbarna i Tyskland” säger rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson. ”Jag vet hur mycket tid och kraft som de lägger in i sina rallysatsningar och det är ju frustrerande att de inte får visa sin kapacitet fullt ut” säger han.

”För Fredriks del är det bara att hoppas att det inte är något allvarligt. Han kan ju ha fått i sig något olämpligt med maten i Tyskland, eller så kanske det är sviter efter hans krasch i Finland? Hur som helst så ska han genomgå en ordentlig hälsokontroll nu och efter det så får vi förhoppningsvis klara besked. Nu blev det tyvärr ytterligare ett rally för Fredrik där han tvingades bryta, och även om han blixtrar till under de återstående två VM-rallyna så har han tyvärr små möjligheter att nå en framstående slutplacering i mästerskapet” säger Anders.

”För Pontus del ser det lite ljusare ut. Med lite stolpe in i Frankrike och Spanien så har han kanske möjlighet att klättra upp till en slutlig pallplacering i alla fall” säger Anders.

I JVM-tabellen parkerar Pontus på en sammanlagd femteplats med sina 49 poäng, och Fredrik befinner sig på en nionde plats med sina 11 poäng.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans. Nästa VM-rally avgörs i Frankrike den 4-7 oktober.





Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter fyra av sex VM-rallyn:


Pos. Driver / Points

1. Elfyn Evans 98
2. Brendan Reeves 63
3. Alastair Fisher 53
4. Jose Suarez 52
5. Pontus Tidemand 49
6. John MacCrone 42
7. Timo van der Marel 31
8. Christopher Duplessis 16
9. Fredrik Ahlin 11
10. Joao Silva 10
11. Ashley Haigh-Smith 4


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-08-27 17:32






Sträckinfo, publiktips och programförsäljning inför Vilda Ryd Racet.
© Ryds MK.Sträckinformation och programförsäljning till helgens Vilda Ryd Racet.

SS1 ONE Nordic AB, 8,51 km:
Startar på en krokig byväg, som efter ett par kilometer övergår till en mindre väg med mycket sten i kanterna i ett par kilometer. För att efter ca halva sträckan återgå till byväg igen, som är någ...

Publicerad: 2024-04-22 21:10


Caroline Gassner ny co-driver till Jonna Eson Brådhe.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, ny förare för mig 2024,
- I februari åkte jag och Jonna tävlingen Hasselasvängen tillsammans och kände att vi hade ett fint samarbete ihop. Nu väljer vi att ingå samarbete även resterande del av 2024, och vi bildar därmed helkvinnligt ekipage i 4wd, berättar Caroline Gassn...

Publicerad: 2024-04-22 21:06


Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
© emotorsport.seUnder söndagen körde SMK Eksjö en test och träningsdag för framför allt klubbens medlemmar men också ett par gästande ekipage. De tävlande fick chansen att känna på bilarna efter vinteruppehållet och se att allt fungerar innan tävlandet drar igång under våren.
Åtta ekipage tog chansen att köra strä...

Publicerad: 2024-04-22 17:56


Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Fiesta Rally1.
© M-Sport.24-årige Lettländaren Martins Sesks får en drömchans, han kommer köra Ford Puma Rally1. Starterna sker med stöd av WRC Promotorn och i samarbete med M-Sport, där kommer Martins göra två starter.

Han inleder i Polen i slutet på juni med en Ford Puma Rally1 utan hybrid för att se och lära och att s...

Publicerad: 2024-04-22 09:22


WRC tabellerna efter Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing.WRC tabellerna summerade efter Croatia Rally, fyra deltävlingar som kan ge en fingervisning om hur året kan sluta. Thierry Neuville hade en tung söndag, samlade bra med poäng från första två dagarna och körde hem 19 poäng precis som jagande Elfyn Evans, fortsatt sex poäng mellan dem. Adrien Fourmaux...

Publicerad: 2024-04-21 21:19


Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde sin säsong hos Vimmerby MS, fem tävlingshelger och två deltävlingar per arrangör är upplägget för säsongen. Första gången i Vimmerby för de 90-talet åkarna som kom för start - så här gick det i rallyklasserna.

"Lången" på pallen båda dagarna i trimmat 2wd.
Stö...

Publicerad: 2024-04-21 20:45


Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde säsongen med dubbla tävlingar hos Vimmerby MS, träningsåk följt av två åk på tid gäller i serien. Ett 90-tal åkare gjorde upp under lördagen. I serien körs både rally och rallycross bilar, helgens tävling innebar start på klubben folkracebana innan man tog tunneln ut och...

Publicerad: 2024-04-21 19:05


Pettersson åkte hem Skänningeknixen.
© emotorsport.seSkänningeknixen med tre omgångar på varvlopp, knappt fyra minuters körtid per åk för de snabbaste i rallyt. Just snabbast var Tobias Pettersson och Åke Kjellgren i Mitsubishi Lancer EVO6 som tog hem totalsegern 15,2 sekunder före Heidi Ryrlén som B-förare i Trimmat 2wd. För 4wd klassen var det Mikae...

Publicerad: 2024-04-21 17:35


Ogier kör hem Croatia Rally, avåkning stoppade Neuvilles segerchanser.
© Toyota Gazoo Racing.Toyota Gazoo Racing tog många poäng under söndagen när Croatia Rally avslutades, dagens andra sträcka blev den som kastade om resultaten. Sebastien Ogier gick från sin tredjeplats till ledning, samtidigt föll ledaren Thierry Neuville till tredjeplatsen sedan han sladdat av vägen. Elfyn Evans behöll ...

Publicerad: 2024-04-21 16:33


Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
© Hässleholms MK.Nytt för i år är att man vänder på körriktningen samt att vi kör tre varv/sträcka. Det gör att tävlingen är 7,5km längre än i fjol.

Skall fjolårssegraren, Stig Andervang ta hem det i år också, eller kommer hemmafavoriten Rolf Grybb att segra?

Skall Joakim Kristiansson ta sin andra asfaltseger...

Publicerad: 2024-04-21 07:53


Tidigare nyheter:
Andraplats för Helin i Danska Yding Rally, bra start med nya bilen.
Söndagsrally med Sprintserie, Skänningeknix och Croatia Rally.
Hansen sexa i Rallye Sumava Klatovy, men rallyt avbröts efter tre sträckor.
Täta kampen i Kroatien rullar vidare, Neuville tog flest WRC poäng efter lördagen.
Hemmaförare i Toyota snabbast i Historiska EM, Historic Vltava Rallye.
Andervang snabbast i Aspgren Byggsprinten.
Söndagsrally på asfalt, Skänningeknixen på gång.
Följ Svenskarna i Aspgren Bygg sprinten, Sprintserie, Rally Yding, Kroatien och 2x Tjeckien.
Neuville och Evans delar ledning i Kroatien efter fredagen, dubbelt Citroen i WRC2.
90 åkare inleder Svenska Sprintserien i Vimmerby i helgen.
100 bilar i Aspgren Bygg sprinten, tävlande för Upplands DM.
Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.
Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Vodafone Rally de Portugal 09-12/05


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Ekrundan Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Svenska Sprintserien 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.