Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Trendab AB   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Lahti omutlig när VinterSeriens körde final i Vännäs.
PRESSRELEASE

Thomas Lahti var bestämd, i VOC Mekonomen Rallys vinterserie skulle han och ingen annan vinna högsta elitklassen. Efter en imponerande körning i finaltävlingen var det heller inget snack. Lika bestämd var unga jättetalangen Fredrik Jonasson i Elit B. Och i Cupklassen fick vi se ett genombrott av ännu yngre Simon Olsson. Ytterligare två förare med mycket ljus framtid som, precis som de flesta andra sentida svenska rallystjärnorna, väljer att kickstarta sina karriärer i VOC Mekonomen Rally.

Klassiska Vännäs Plåt rallyt var finalarenan för VinterSerien i VOC Mekonomen Rally. Ett rally med anor mycket långt tillbaka och ett arrangemang som Vännäs Plåt stött och gjort möjligt i hela 35 år – respekt! Här kan vi prata om långa relationer.

Årets upplaga bjöd på vägar i absolut toppklass, hela rallyt ett kanonarbete av Vännäs MK med tävlingsledare Leif Sjöström i spetsen (självklart med eget förflutet i VOC) och en i sammanhanget mycket liten men effektiv och hårt arbetande skara bakom honom.

Lahti vann och säkrade totalsegern i Elit A

Den förannonserade fajten mellan Tom Kristensson/Timmy Berntsson och Thomas Lahti/Tomas Wikström kom av sig. Återigen ställd inför ett för honom nytt underlag brast rutinen för unge Kristensson som till slut körde in på en blygsam sjätteplats i klassen.

Vinter, snö och is, är inte bara ett underlag utan en massa olika och man måste läsa vägen hela tiden. Det finns inga genvägar till att lära sig detta utan det är bara att samla rutin. Nästa gång Tom ställs inför det här underlaget så blir han livsfarlig, så lättlärd är bara en riktig talang förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Nu stod istället den riktiga fajten för dagen mellan Lahti/Wikström och hemmaföraren superrutinerade Nils Östgård med CoDriver Fredrik Andrén.

Några av er kanske inte känner igen namnet Nils Östgård men om jag berättar att han till dess han gifte sig för ett par år sedan bar det stolta efternamnet Fransson så trillar säkert poletten ner, svensk mästare i tvåhjulsdrivna GrN så sent som 2010 och med en minst sagt diger meritlista i VOC. Och CoDriver Andrén är förstås ingen annan än VOC Mekonomen Rally-organisationens egna klippa, grundbult och klassansvarigs högra hand.

Bakom dessa två ekipage utmanade också Lahtis teamkompisar Lars Johansson/Mattias Smedberg stenhårt, men den här dagen var det helt enkelt inget att göra åt en mycket bestämd Thomas Lahti. Bara att lyfta på hatten och gratulera till såväl finalsegern som seger i VinterSerien Elit A.

Totalt i tabellen Lahti, före Kristensson med Erik Karlström på tredje plats.

Norrbotten före Skåne med Småland på tredje plats, det säger en hel del om bredden och den faktiska rikstäckningen på såväl den fantastiska VOC Mekonomen Rally-klassen som på klassens i sanning nationella serier.

Jonasson tog stabil seger både i final och totalt i Elit B

I den lägre elitklassen så blev Fredrik Jonasson och CoDriver Jimmy Nesterud stenhårt utmanade av Patrik Westerberg/Ida Bood. På dagens femte sträcka tog dock striden slut, Patrik gled ut i en tvär högerkurva, satt fast i mer än åtta minuter, och dagen var förstörd för Patrik.

Patrik och Ida var tvungna att vinna finalen för att ha en chans att utmana Fredrik och Jimmy som i alla händelser satt i guldsits och bara behövde komma fyra för att definitivt säkra segern. Nåja, bara och bara! Och Westerberg tog i ordentligt, ledde totalt fram till sin avåkning, men behöver ändå inte gräma sig alltför mycket. Jonasson åkte nämligen klokt och stabilt och hade i alla händelser säkrat segern. Med Westerberg borta så kunde han också avsluta i stor stil och vinna finaltävlingen framför hemmaåkarna Daniel Jonsson/Mats Jonsson och med Erik Wiklund/Tommy Berggren på tredje plats.

Totalt i Elit B så vinner Fredrik Jonasson före Patrik Westerberg och, hör och häpna, med klassansvariga Roger Fransson/Charlott Holmqvist på tredje plats.

Kan heller inte låta bli att konstatera att klassansvariga avslutade säsongen med stil och var faktiskt snabbast av alla oavsett förarklass på finaltävlingens sista sträcka, lite sent att vakna till liv kan man tycka.

Simon Olsson ett nytt genombrott i Cupklassen

Det är nära mellan stjärnfödslar i VOC Mekonomen Rally.

I stort sett varje tävling den senaste tiden har vi sett nya stjärnämnen födas, det är superhäftigt. I Vännäs var det hemmasonen Simon Olsson som visade klass och gav en försmak av vad som komma skall. Simon kompetent vägledd av Lars Fahlesson dominerade och åkte på topp tider totalt. Hemmavägar säger någon, men det håller inte som förklaring! Unge Simon har knappt hunnit tävla på dessa vägar. Förklaringen är istället ren och skär talang och en extremt brant utvecklingskurva. Jag vet att Simon och temat kring honom kämpar att få ihop budget för att kunna köra SverigeSeriens sommartävlingar, hoppas verkligen att de får ihop det, det är Simon verkligen värd.

Per Ström med CoDriver Kim Mastad utmanade.

Att Per är väldigt snabb vet vi sedan tidigare. Men den här dagen rådde han inte på Simon. När sedan växellådan rasade för Per på dagens nästa sista sträcka så var han definitivt ute ur bilden, med redan innan detta så ledde Simon med dryga 20 sekunder. Synd att de inte fick tävla ända in över mållinjen.

I VinterSerien totalt vinner André Nygren före Per Ström och med Simon Olsson på tredje plats.

Dags att sammanfatta VinterSerien

VOC Mekonomen Rally kan se tillbaka på en riktigt fin återuppstånden VinterSerie, rakt igenom kanonfina tävlingar och hårda fajter ända in till mållinjen. Vi avvaktar förstås förarnas återkoppling men ambitionen är att även arrangera en VinterSerie även nästa säsong.

Tack till alla iblandade och extra stort tack till MK Ratten, Härjedalens AK och Vännäs MK för att ni tillhandahöll arenorna för drabbningarna. Och ett lika stort grattis till alla pristagare.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease


Publicerad: 2015-02-17 17:18






Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.
© Toyota Gazoo Racing.Fyra sträckor dubbelt, upplägget för Croatia Rallys första etapp. Arrangören har ingen inledande publiksträcka, här går man direkt på fredagens sträckor. Första sträckan är också rallyts längsta, 23,63km väntar omgående.

08:28 rullar Thierry Neuville ut på första sträckan, vid 12-tiden rullar han...

Publicerad: 2024-04-18 19:44


Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Tävlingsledare Linda Telehagen tillsammans med övriga organisationen önskar alla välkomna till årets Dackefejd.
- Vi fortsätter med vårt samarbete med Destination Kosta, vilket varit väldigt lyckat och uppskattat av både tävlande, publik och organisation. Denna gången utökar vi till 2 sträckor som...

Publicerad: 2024-04-18 09:28


Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing. Shakedown ännu inte helt avslutad inför Croatia Rally, snabbast med tre åk, även om flertalet i Rally1 klassen fick sina tredje rundor strukna då de stoppades.

Rallypensionären Sebastien Ogier slog till med snabbaste tid i sitt andra åk, 0,7 sekunder bakom Elfyn Evans. Thierry Neuville går in m...

Publicerad: 2024-04-17 21:54


Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
© emotorsport.se Till sommaren får ni se Patrik Hallberg i en R5 igen, denna gången blir det under SM-Veckan i Västerås där han fått chansen att köra Christer Hedlunds VW Polo GTI R5.

- Detta ska bli riktigt skoj! Jag har längtat sedan vi gick i mål på Gotland att få chansen igen och är otroligt tacksam för möj...

Publicerad: 2024-04-17 21:42


Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
© Hyundai Motorsport.Lagom till frukost, klockan 9:00 startar sändningen från shakedown inför Croatia Rally i vår WebTV & Video avdelning. Det är sträckan Okic på 3,65km som körs, första bil ut är Thierry Neuville med start klockan 9:01.

Första vändan går i VM tabellens ordning, sedan är det fritt att köra och för Ra...

Publicerad: 2024-04-17 20:16


Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
© emotorsport.seRallyintresset håller sig på en bra nivå, om vi tittar framåt ses 160-talet ekipage anmälda för Vilda Ryd Racet där då Bilsport Rally Cup går ihop med Historiska RM serien och Klassiska / Historiska Rally Cuperna i slutet va månaden.

Den första maj körs traditionsenligt Lill Jumbo hos Falköpings ...

Publicerad: 2024-04-17 20:15


Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
© Toyota Gazoo Racing.Torsdag förmiddag innebär shakedown inför Croatia Rally, årets fjärde WRC deltävling. 3,65km långa Okic körs med start klockan 9:01 där VM ledande Thierry Neuville går först, Elfyn Evans och Adrien Fourmaux följer.

Efter Rally1 klassen följer WRC2 ekipagen, totalt tre vändor på sträckan ska göras...

Publicerad: 2024-04-17 20:11


Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
© Oliver Solberg Rally.Lagom till starten i Croatia Rally så släpps anmälningslistan för kommande WRC deltävling. Rally de Portugal körs 9-12:e maj med 22 sträckor på närmare 34 mil och 69 anmälda ekipage.

Både Rovanperä och Ogier.
Toyota Gazoo Racing kommer med fyra bilar, för fabriksteamet Elfyn Evans, Kalle ...

Publicerad: 2024-04-17 19:58


Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
© Stefan Helin.Danska Mästerskapet inleder i helgen med Rally Yding där Horsens Automobil & Motor Klub arrangerar, åtta mil special på asfalt väntar för 40-talet bilar.
Två sträckor dubbelt innan två nya sträckor under eftermiddagen går dubbelt, service mellan varven. Start vid lunchtid och målgång vid 18-tiden f...

Publicerad: 2024-04-16 22:12


Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
© emotorsport.se14,5 mil special på tjeckisk asfalt väntar i helgens Historic Vltava Rallye i Klatovy, deltävling två i FIA European Historic Rally Championship.

Tre sträckor dubbelt på fredagen kväll med 62km special, avslut på lördagen med tre sträckor dubbelt och 82km innan man vid 16-tiden rullar över målgån...

Publicerad: 2024-04-16 20:42


Tidigare nyheter:
Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
Vimmerby MS redo för två dagars rally, Svenska Sprintserien inleder i helgen.
Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.