Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   
MaxSport   

   
Mastertrailer.   

   
Trendab AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Avåkning för Åhlin, andraplats för Tidemand i WRC Academy.
PRESSRELEASE

I helgen avgjordes det finska VM-rallyt Neste Oil Rally i trakterna kring Jyväskylä. I JVM-klassen WRC Academy skulle de båda svenska landslagsförarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand försvara de svenska färgerna. För Fredriks del slutade rallyt abrupt redan på den tredje sträckan då han rullade våldsamt fem och ett halvt varv i full fart. För Pontus del blev det en stor framgång då han körde sig till en andra plats i JVM-rallyt.

Fredrik Åhlin som haft en tung säsong fram till det finska VM-rallyt hade förberett sig väl inför starten, och han var ordentligt revanschsugen efter att han tvingats bryta i Akropolisrallyt senast. Men det blev ett riktigt antiklimax för honom och hans norske kartläsare Morten Abrahamsen. Rallyt tog slut med en våldsam krasch redan på den tredje sträckan.

”Det var det absolut värsta som någonsin hänt i hela mitt liv” berättar Fredrik för Sportbladet.

”Vi körde väl i 155-160 km/timmen mot ett krön, och gick fullt på femmans växel. Vi gick ner till fyran och jag körde på noterna, men när vi kom ner efter krönet så kände jag hur bakdelen av bilen vandrade ut och jag trodde att vi skulle ta maxbredd på vägen, inte mer” berättar Fredrik vidare.

Men i stället slog det i ordentligt i diket och bilen slog runt med våldsam kraft. Varv efter varv tills bilen slutligen stannade, upp och ner.

”När man hänger i bältet upp och ner efter en sån här våldsam smäll, och kroppen är fullproppad med adrenalin, så känner man inte om man har ont eller om man är skadad på något sätt. Det gäller bara att få ut mig och Morten så snabbt som möjligt från bilen, sen får man kolla om man är skadad” säger Fredrik som trots den våldsamma kraschen klarade sig bra, och likaså hans kartläsare.

”Efter ett tag så kände jag att jag hade ordentligt ont i högerarmen och även om bilen gått att köra vidare med så hade det nog inte funkat eftersom armen blivit rejält mörbultad” säger en bedrövad Fredrik. ”Men jag är glad att både jag och Morten står upp efter det här” avslutar Fredrik som räknar med att vara tillbaka igen till Tysklands VM-rally som startar i slutet av augusti.

Pontus Tidemand och hans norske kartläsare Stig Rune Skjaermoen var också revanschsugna efter deras drivaxelbrott under Akropolisrallyt.

”Jag kände mig förberedd trots att vi har haft lite otur med tävlingarna senaste tiden, så jag har inte fått så mycket SS-kilometer i mig som jag hade velat. Vi var och körde test här i Finland för en månad sedan och då tyckte jag det funkade riktigt bra” berättar Pontus.

Och funkade riktigt bra, det gjorde det! Efter en lite trevande inledning på torsdagen, som resulterade i en sjätteplats, blev det ordentlig fart på ekipaget under fredagen. Det var en mycket mer fokuserad Pontus som var med i topp direkt på första sträckan där han presterade tredje bästa tid. Under dagen fortsatte han i det höga tempot vilket resulterade i en sträckvinst och tre andraplatser. Detta gjorde att han avancerade till en andraplats i rallyt inför lördagens avslutande sträckor.

”Fredagen gick riktigt bra, körningen stämde mycket bättre även fast jag var lite sliten och inte kände att jag presterade på topp” berättar Pontus som hade startat rallyt med en ordentlig förkylning i kroppen. ”Dessutom hade jag tre förare som flåsade mig i nacken så det gällde att försöka behålla koncentrationen och farten under lördagen” fortsätter Pontus.

Och visst gjorde han det. Under lördagen vann Pontus alla fem sträckor och det resulterade i en total andraplats i WRC Academy-klassen. Just sträckvinster är en viktig del i WRC Academy eftersom man får en poäng för varje sträckvinst utöver poängen man får för placeringen.

”Lördagen var klart bästa dagen för mig, jag har slitit hårt med koncentrationen hela helgen på grund av den kraftiga förkylningen. Jag överladdade inte alls för jaga sträcksegrar utan sträcktiderna kom automatisk när jag började känna mig bättre och orkade ladda på som jag brukar göra” avslutar Pontus.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson lider med Fredrik och gläds med Pontus. ”Det blir lite kluvet när det blir så här” säger Anders. ”Jag gläds med Pontus och jag lider enormt med Fredrik” fortsätter han.

”Först och främst är jag glad för att både Fredrik och hans kartläsare Morten klarade sig bra från den vådliga vurpan” säger Anders. ”Det är otroligt tråkigt för Fredrik med det som hände. Han är inne i ett motlut som heter duga, med sprängda motorer och rullningar under tävling. Så det är klart att det är tufft. Men han har rätt inställning och är av det rätta virket, och han har tidigare tagit tuffa smällar på ett bra sätt. Dessutom har han bra folk kring sig så även om det är tungt nu så är jag övertygad om att han kommer igen” säger Anders.

”Vad gäller Pontus så kan jag inte säga annat än att jag är imponerad över det han gjort i Finland. Han körde upp sig från en sjätteplats på torsdagen, till en andraplats på fredagen, och andraplatsen behöll han sedan hela vägen in till mål. Dessutom tog han alla sträcksegrar på lördagen. Mycket starkt jobbat” säger Anders som nu blickar fram mot det Tyska VM-rallyt i slutet av augusti.

”Det ska bli spännande att följa grabbarnas fortsatta kamp i WRC Academy i Tyskland. Pontus kommer att vara ordentligt laddad efter framgången här i Finland och Fredrik kommer garanterat att stånga sig blodig för att nå framgång igen” avslutar Anders.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans, en dryg minut före den svenska landslagsföraren Pontus Tidemand, som i sin tur tog målflagg åtta sekunder före australiensaren Brendan Reeves.

I JVM-tabellen parkerar Pontus på en sammanlagd fjärde plats med sina 41 poäng, och Fredrik befinner sig på en nionde plats med sina 11 poäng.

Nästa VM-rally avgörs i Tyskland den 24-26 augusti.




Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter tre av sex VM-rallyn:

Pos. Driver / Points
1. Elfyn Evans / 70
2. Brendan Reeves / 52
3. Alastair Fisher / 49
4. Pontus Tidemand / 41
5. Jose Suarez / 34
6. John MacCrone / 25
7. Timo van der Marel / 18
8. Christopher Duplessis / 16
9. Fredrik Ahlin / 11
10. Joao Silva / 10
11. Ashley Haigh-Smith / 4

FIA WRC Academy 2012
Vodafone Rally de Portugal: 29 Mar - 01 Apr 12
Acropolis Rally: 24 - 27 May 12
Neste Oil Rally Finland: 02 - 04 Aug 12
ADAC Rallye Deutschland: 24 - 26 Aug 12
Rallye de France - Alsace: 04 - 07 Oct 12
Rally RACC-Rally de Espana: 08 - 11 Nov 12


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease


Publicerad: 2012-08-05 20:55






Trippel Toyota i Safaritoppen, Andersson toppar och Solberg trea i WRC2.
Fredagen i Safari Rally Kenya var Kalle Rovanperäs dag, sex sträcksegrar och leder rallyt stort. Kalle drog ifrån under eftermiddagen när konkurrenterna hade problem, både Esapekka Lappi och Ott Tänak frestade bilarna för hårt, haveri för dem båda och chanserna på tätplacering borta för två av Hyund...

Publicerad: 2024-03-29 15:57


Rovanperä toppar Safarirallyt, Andersson bäst i WRC2 och dubbla punktering för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Förmiddagens loop med tre sträckor avverkade i Safari Rally Kenya, det har inte varit helt händelsefattigt. Thierry Neuville touchade en jordbank och slog punktering, tappade lite tid och tar sig till service som sjätte bil i listan, 48 sekunder bak ledaren.

I topp ses dubbelt Finskt, Kalle Rova...

Publicerad: 2024-03-29 10:11


Fullt startfält för Påskaftonens Stenbocken Sprint.
© emotorsport.seKlassiskt Påskrally på lördagen i Norrköping, dags för Stenbocken Sprinten hos Norrköpings MK där en sträcka på Himmelstalundsområdet körs tre gånger. Tidigt var de 120 platserna bokade, man var strax över 140 anmälda innan anmälan stängde och gallringen fick ta vid för att nå maxtaket.
Sex åkare u...

Publicerad: 2024-03-28 18:48


Följ fredagens sex sträckor i Safari Rally Kenya.
© Skoda Motorsport.Safari Rally Kenya rullar igång på allvar, 19km långa Loldia inleder rallyt efter torsdagens korta publiksträcka. Lite kortare Geothermal på 13km tar vid innan den 31,5km Kedong avslutar första loopen.

Tillbaka för en välbehövlig service på 40 minuter innan ekipagen rullar ut på en andra vända öv...

Publicerad: 2024-03-28 18:41


Två Svenska klassvinnare i Yokohama Mästerskapet Öst.
© emotorsport.seTätt värre i absoluta toppen av Yokohama Mästerskapets, Öst´s första deltävling i Danmark, en sträcka på asfalt och betong gick två gånger i varje riktning. 27:44,5 minuter krävdes för att ta tävlingen till mål för snabbaste bil, det Anders Lysen i en klart vässad Suzuki Swift R+ EVO. Närmast bakom,...

Publicerad: 2024-03-28 18:31


Neuville före Tänak - Andersson före Solberg i WRC2 i Safari Rally Kenya.
© Hyundai Motorsport.Dubbelt Hyundai i toppen av Safari Rally Kenya efter första sträckan, 4,8km Super Special Kasarani. Snabbast genom sträckan Thierry Neuville med 0,1 sekund till Ott Tänak. In som trea Kalle Rovanperä med 0,7 sekund framåt, samtidigt Takamoto Katsuta jagandes tiondelen bakom.

Esapekka Lappi, Elfyn...

Publicerad: 2024-03-28 14:33


Information om Rally Anderslöv, stort intresse för gruspremiären.
© emotorsport.seIntresset för Rally Anderslöv har i år varit mycket stor, men tyvärr kan inte Trelleborgs MK hantera mer än cirka 120 startande i årets upplaga av Rally Anderslöv.

Efter att anmälan stängs 26/3 klockan 18.00 beslöt tävlingsledningen att Klass 1 A – B förare i Grupp E kommer inte att få starta i R...

Publicerad: 2024-03-28 05:31


McRae teamkamrat med Östberg i ERC serien 2024.
© emotorsport.seAlister McRaes son Max McRae inledde rallytävlandet på allvar förra året, satsade då på Junior EM serien där han körde fort men hade både tekniska problem och egna misstag som stoppade honom från framskjutna placeringar. I Lettlandslutade han t.ex. femma i klassen, en minuts prickar för felaktig ink...

Publicerad: 2024-03-28 05:17


Uppladdning inför långfredagens Konst & Rally i Örebro.
© Nils-Brage Pettersson.Förberedelserna i Örebro pågår för fullt inför påskhelgen, där är det dags för påskutställning med både rallybilar och konst hos Karin och Nils-Brage Pettersson.
Vi får se hur vädret kommer att bli, men jag är härdad. På ”Konst & Rally” vare sig det är under konstrundan Ljusstråk i Bergslagen, elle...

Publicerad: 2024-03-27 22:05


SS1 i Safari Rally idag på förmiddagen.
© Oliver Solberg Rally.Efter onsdagens shakedown väntar en lugn rallystart i Safari Rally Kenya, klockan 10:26 Svensk tid körs den 4,84km långa Super Special Kasarani som inleder rallyt.

En mjukstart mot vad som väntar i helgen med 36 mil på riktigt besvärliga vägar, vi kan dock väntas se sträckor som stryks, både unde...

Publicerad: 2024-03-27 21:54


Tidigare nyheter:
Gallring till Rally Anderslöv, en klass har plockats bort.
M-Sport satsar på ERC - full säsong med Jon Armstrong.
Östberg och Barth i full ERC satsning med Citroen C3 Rally2.
Rovanperä och Neuville delade tid på shakedown, dubbelt Svenskt i WRC2 toppen.
Svenskt till tjeckiska Historic Vltava Rallye i april.
Torsdagsrally i Danmark - flera Svenska ekipage med och krigar.
WebTV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya, start 8:00.
Imorgon klockan 8:00, TV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya.
Andervang och Felke om helgens seger i Tyskland.
Paddon ska försvara EM guldet, återvänder till Sverige.
Dags för Safarirallyt, se Shakedown, Startfält, Tidsplan, TV-tider m.m.
Högt tryck på Rally Anderslöv, så går en eventuell gallring till.
Startlistan för WRC Croatia Rally, 68 tävlande - Andersson ende Svensk.
Sex WRC arrangörer klara för 2025, 15 länder jagar de 7-8 sista platserna.
Rally-TV i påsk, så sänds WRC Safari Rally Kenya.
Hansen klasstvåa i Holländska Zuiderzee Rally.
Storseger för Andervang i Tyska ADMV Rallye Lutherstadt Wittenberg.
Ingram vann brittiska rallypremiären.
Frank Tore Larsen söker revansch i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
Oliver Solberg vill nå toppen, jagar poäng i veckans Safari Rally Kenya.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Safari Rally Kenya 27-31/03


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.