Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   
GNM Sweden AB   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
MaxSport   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Kröntes årets VOC kung redan i SilverKongen?
PRESSRELEASE

Kristianstad MK och Älmhults MK har slagit sina påsar samman och även i år arrangerat årets första sommartävling i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och SommarSerie i form av SilverKongen. Tävlingen gick på klassiska vägar för arrangörerna och det borgade för att de ca 6,5 mil specialsträcka skulle utmana eliten i Sveriges största rallyklass ordentligt. Gemensamt för samtliga klasser var att serien fick notera toppoäng på nya namn även om namnet på allas läppar efter målgång var Elias Lundberg som med totalseger i klassen aspirerar på titeln ”Kungen av VOC”.

Att slå samman de traditionstunga tävlingarna Silverratten och Kong Christian Race har borgat för utmärkta förutsättningar för en rallyutmaning i den högre skolan. Tillgången till de bästa av sträckor och en kompetent stab av funktionärer borgar för att från början till slut erbjuda 6,5 mil specialsträckor i ett utmärkt arrangemang.

De två arrangörsklubbarna har verkligen bjudit på ett suveränt arrangemang för oss tävlande. Att knyta samman en så här stor tävling på det här sättet är långt ifrån lätt men de positiva miner som klassens tävlande bjöd på vid den långa dagens slut skvallrar om att betyget är högt. Att dessutom erbjuda så rakt igenom utmanande sträckor är i sig imponerande. Frågan är om inte SilverKongen är Sveriges tuffaste rallytävling, säger klassansvarig Roger Fransson.

Övertygande seger för Tom Thomasson i Elit A.

Med sträckseger bland A-förarna på sju av nio sträckor var det ingen som rådde på segrande Tom Thomasson från MK Ratten som gjorde comeback i klassen. Säkerligen har Toms körning i 4WD ingjutit ett högt tempo i kroppen på Tom. Lokala hoppet Kim Nilsson säkrade andraplatsen före Mattias Andersson som i år fick ta sin Volvo hela vägen över mållinjen.

Jag varnade för Tom Thomasson redan i uppsnacket och med tanke på hans seger i Lima tidigare i år så har han redan visat att han inte glömt hur man kör en Volvo i högsta möjliga fart trots att insteget i en 4WD har för en tid förflyttat värmlänningens fokus. Kim Nilsson hade helt säkert siktet inställt på årets första seger när klassen nu skulle köra på hemmavägar. Jag är dock övertygad om att det inte dröjer länge innan inkasseringen av seriens toppoäng är ett faktum för Herr Nilsson. Mattias Andersson fick förra året i Rally över gränsen kliva ur sin Volvo efter en ordentlig rullning och konstatera att det var dags för nybygge. Sedan dess har Mattias radat upp segrar. Jag är inte det minsta förvånad att vi ser Mattias på pallen den här helgen och jag är helt övertygad om att han kommer att stå där flera gånger, säkert högre upp också.


Robin Liljegren pressade favorittippade Nygren.

Elit B blev en spännande historia där lokale förmågan Robin Liljegren förvisso halkade efter favoriten André Nygren från start men under tävlingens gång sakta jobbade sig ikapp för att snuva André på segern på sista sträckan med bara sju tiondelars marginal. Efter de två kombattanterna kunde Daniel Torph med relativt god marginal säkra tredjeplatsen. Trots stor tidsdifferens mellan Liljegren/Nygren och Torph så är tiderna högst imponerande. Torphs tid hade räckt till en femteplats i det så starka Elit A-fältet och de två toppnamnen hade båda stått högst på pallen i högsta klassen.

Att tippa Nygren i topp i Elit B har känts så gott som kassaskåpssäkert hela säsongen efter förra årets imponerande uppvisning. Det torde vara så även i år men André har fått känna på motstånd under säsongen från lokala stjärnor och den här helgen var det Robin Liljegren som satte press på André. (Red.anm. Roger är noga med att poängtera att han hade varnat för Robin redan i uppsnacket.) Och som dessa två killar kör bil. De bjuder inte bara övriga dödliga på en osannolik tiondelsstrid, de gör det dessutom i ett tempo som med marginal hade räckt till seger i A. Dock inte totalseger men det återkommer vi till. Jag kan nästan känna lite för Daniel Torph m.fl. som kämpar hårt för att nå upp till detta tempo. Daniels tid borde i all rättvisas namn mer än väl räckt för att segra i B-klassen men tyvärr är inte rally rättvist, det tror jag vi alla känner till.


Historisk seger av Elias Lundberg i Cupklassen.

Thomasson, Nilsson, Liljegren, Nygren och alla andra får sina bedrifter till trots se sig själva stå i skuggan av klassens historiskt största bedrift. Det har sedan länge varit känt hur begåvad förare Elias Lundberg är men att med några veckors marginal nått myndig ålder och körkortsinnehavare totalsegra i en SverigeSerietävling är de facto historiskt. Ingen annan har lyckats med denna bedrift – att i första tävlingen som C-förare totalsegra. Frågan är om SilverKongen blev tävlingen där kröningen för klassens guldkung får börja förberedas. 18-årige Elias vinner inte bara klassen totalt utan kör in på en 13:e plats totalt i hela tävlingen, inget annat än enastående. (Klassen intar de facto 4 positioner i topp 20 i tävlingen)
40 sekunder bakom Elias tar Emil Andersson hem andraplatsen och för serien i stort kan nog denna position betraktas som segerpoäng då Elias sannolikt inte blir kvar i Cupklassen året ut. Emils tid är även den högst imponerande och talar för en imponerande framfart under resten av säsongen. Lukas Kindgren från Åtvidaberg tar hem tredjeplatsen tätt följd av Robin Bäckström.


Det händer inte ofta men jag är mållös. Jag får be alla läsare fundera fram alla relevanta positiva superlativ ni kan uppbringa i er vokabulär så kan vi möjligen gemensamt beskriva Elias bedrift i lördags. Nog kunde vi alla ana att Elias skulle toppa i C-klassen, det varnade jag sturskt också för men att han så övertygande skulle vara totalsnabbast det trodde faktiskt inte ens jag. Att gå ifrån ungdomsklassen till seniorklasserna genererar alltid ett frågetecken kring hur framförallt körning efter noter ska hanteras. Elias ler frågetecknet i ansiktet och med sitt spjuveraktiga leende får han det att räta ut i givakt till ett utropstecken. Jag törs inte ens spekulera i var detta kan sluta men Elias, jag kan lova att hela klassens aktiva, mig inkluderat, bugar så djupt våra leder tillåter oss och tilldelar dig all den respekt vi har att uppbringa. Återigen så känner jag dock för de förare som hamnar i skuggan av våra storstjärnor. Emil Andersson gör förmodligen sitt livs tävling. Han levererar under lördagen en körning som annars skulle fått oss att tappa hakan. All heder åt den prestationen liksom tredjeplacerade Lukas Kindgren som även han visar att tempot i Cupklassen även i år kommer vara jämförbart med de högre klasserna. Ni har alla min högsta respekt.


Gammal är tydligen äldst bland juniorerna

Isac Nordström satte ned foten ordentligt i juniorklassen och segrade med drygt en och en halv minuts marginal före serieledande Linus Leander ifrån Säffle. Linus andraplats var dock inget som delades ut lättvindigt. Viktor Hansen ifrån Hörby bjöd upp till riktig fight men fick nöja sig med tredjeplats denna gång. Faktum är att under de första fyra sträckorna skiljde det som mest 0,6 sekunder i sträcktid mellan de båda.

Isac kämpade tappert under 2015 mot Elias och vi kan nu se att det tempo som dessa fighter givit nu betalar sig. Även här har vi en person som kör bil på ett sätt som de flesta andra av oss bara drömmer om. Linus och Viktor förtjänar även de lite extra uppmärksamhet med den strid de bjuder oss på. Att två juniorer utan körkort kan vara så osannolikt jämna är inget annat än remarkabelt. Mindre än tre sekunder skiljde de båda åt efter ungefär 6,5 mils körning. Om min matematik inte sviker mig så handlar det om någonstans mellan 65 och 70 meter som skiljer de båda åt inför sista mållinjen, ett högst reguljärt avståndsmått två kurvor emellan på SilverKongens vindlande sträckor. Imponerande.

Med SilverKongen till handlingarna är nu VOC Mekonomen Rallys SommarSerie officiellt startad och SverigeSerie går in i sommarsäsong. Många spännande tävlingar på grus väntar under året. Hela klassen riktar ett stort tack till Kristianstad MK och Älmhults MK för ett fantastiskt arrangemang och vägar vi alla sent ska glömma.

SverigeSeriens nästa uppehåll blir Wäxjö MS traditionella Dackefejden. SommarSerien var planerad att gästa Götene för Götenerundan men tävlingen har tyvärr tvingats ställa in. I skrivande stund är förhandlingarna med ersättningstävling i avslutningsskede, vi återkommer med besked inom kort. Väl mött till dess.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2016-04-27 16:55


Grybb snabbast i Lelles Rallysprint.
© emotorsport.seLelles Rallysprint hos Kristianstads MK med en sträcka på 3km som gick tre gånger under söndagen, Rolf Grybb i Citroen Ds3 R5 var snabbast i samtliga tre åk.

Grybb tog totalsegern, tvåa genom hela dagen var Kristian Johansson i Ford Puma KitCar, till mål 5,6 sekunder bakom 4wd åkaren. Trimmat i g...

Publicerad: 2021-10-17 18:29


Perfekt asfaltdebut för Oliver Solberg.
© Oliver Solberg Media Office.Utmaningen var att köra felfritt från start till mål i asfaltdebuten i värstingklassen. Oliver Solberg utförde jobbet perfekt och slutade på en sjundeplats i Rally Spanien i helgen.

20-åringen var aldrig utanför topp tio under de 17 specialsträckorna. Erfarenheten är guld värd att ta med sig in i...

Publicerad: 2021-10-17 17:31


Mikkelsen och Pajari klara WRC mästare.
© FIA ERC / Jorge Cunha.När poängen summerats visar det sig att inte bara Sami Pajari i Junior WRC klassen har säkrat guldet, även Andreas Mikkelsen i WRC2 är klar mästare redan innan finalen. Norrmannen kan därmed i lugn och ro säkra även EM guldet - något han troligen gör redan i kommande Rally Hungary - EM seriens näst ...

Publicerad: 2021-10-17 14:55


Neuville kör hem Spanska VM Rallyt - Solberg sjua totalt.
© Hyundai Motorsport.Thierry Neuville säkrar segern i det Spanska VM Rallyt, RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, årets nästa sista deltävling. Helgens resultat innebär att kampen om medaljerna fortsatt är öppen i två av tre klasser som tar avslut i Italien.

Neuville kör hem segern 20-talet sekunder före Elfyn Evans ...

Publicerad: 2021-10-17 12:51


Hugo Johansson vann Västfraktsprinten.
© Bengt-Åce GustavssonBengtsfors MotorClub anordnade en rallysprinttävling i Gapungebyns grusgrop. 24 bilar deltog. 3 fina grussträckor á 3.5 km erbjöds i det fina höstvädret.

Hemmaföraren Hugo Johansson med kartläsaren Tommy Svensson vann klassen för 2-hjulsdrivna bilar (A/B-förare) och han vann även tävlingen totalt...

Publicerad: 2021-10-17 11:46


Häng med på söndagens avslutning av RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
© Toyota Gazoo Racing.Santa Marina och Riudecanyes på 9km respektive 16km ska avverkas på söndagen i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, de båda sträckorna körs dubbelt. Start på dagen klockan 7 och start på sista livesända specialsträckan klockan 12:18 - en sträcka som kan avgöra mycket inför WRC finalen i Japan om en ...

Publicerad: 2021-10-16 20:16


Neuville flyger mot seger, Solberg sjua efter kopplingsproblem.
© Hyundai Motorsport.Den korta publiksträckan i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada som avslutade lördagens etapp blev kostsam för Oliver Solberg, halvminuten tappad i tid när kopplingen gav upp.

Svensken fick hanka sig igenom utan att riskera motorstopp och behöva bryta, nu blev det 30 tappade sekunder och en placer...

Publicerad: 2021-10-16 20:09


Rallypodden, rallyradion och SMK Nyköpings 'starke man' Hampus Juteryd gör Rallypremiär i Marknadsnatta!
© Rallyvännerna.30-årige Hampus Juteryd från SMK Nyköping gör till kommande helg sin rally premiär och han är laddad som aldrig förr.
- Jag går för seger direkt, säger Hampus Juteryd.

Hampus har i ungdoms åren en gedigen go-cart karriär att luta sig emot och han har kört en folkrace tävling som sluta "så...

Publicerad: 2021-10-16 17:49


Solberg sexa totalt i Spanien, Neuville drygar ut ledningen.
© Hyundai Motorsport.En kort publiksträcka återstår av lördagens etapp i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, Thierry Neuville har utökat ledningen från några tiondelar till 14,2 sekunder före Elfyn Evans. 18 sekunder bakom är Sebastien Ogier som på avslutningen tog första sträcksegern i tävlingen efter en tung start ut...

Publicerad: 2021-10-16 17:39


Eklöf snabbast genom Sviestaträffen.
Sviestaträffen i oktober, så blev det när restriktionerna satte stopp för vårens tävling - nu var det arrangörsklubben, Linköpings MS, Johan Eklöf i en Mitsubishi Lancer EVO X som körde hem segern totalt, R5 åkande Janne Pettersson var sju sekunder bakom och som trea i klassen Jonny Karlsson.

Mik...

Publicerad: 2021-10-16 16:13


Tidigare nyheter:
Solberg sexa totalt i Spanien, Neuville drygar ut ledningen.
Eklöf snabbast genom Sviestaträffen.
Jacobson snabbast i Höstsprinten.
Enkel match för M-Sport, Fiesta Rally3 ny JWRC bil 2022-2024.
Följ Finalsprinten, Sviestaträffen och Spanska WRC rallyt.
Följ Solberg över lördagens nio sträckor i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
13 WRC deltävlingar 2022, här är kalendern!
Neuville snabbast, Solberg åtta efter fredagen i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
Söndagsrally med Lelles Rallysprint.
70-talet åkare gör upp i Sviestaträffen.
Häng med under fredagen i Spanska WRC deltävlingen.
Ogier snabbast, stabil shakedown för Solberg i Spanien.
Finalsprint i Eskilstunas Sprintcup på lördag.
WebTV live från shakedown inför RallyRACC Catalunya – Rally de Espana.
Shakedown inför RallyRACC Catalunya torsdag morgon, följ resultat och WebTV.
30-talet åkare till Bengtsfors Västfrakt rallysprint.
Startfält, sträckor och länkar inför RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
Mats Carlbom Memorial i Kolsva till helgen.
30-talet bilar till East African Mini Classic Rally, inga Svenskar till höstens tävling.
Mikkelsen och Östberg möts i Ungerska EM rallyt, 50 EM ekipage till start.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
- - - - - - 00/00


Rally SM:
North Rally 07-08/01


Rally VM:
Rally Japan 11-14/11


Svenska RallyCupen:
/
Foto från:
Göhlins Skilling 500, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500, del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.