Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Rasbo MK satsar på asfaltrally.
PRESSRELEASE

Den 20 oktober arrangerar Rasbo Motorklubb återigen sin rallytävling Bresontrofén på Tierp Arena, vilket kan tyckas lite märkligt då deltagarantalet vid fjolårets tävling var lågt. Alternativet är att inte arrangera alls, då svårigheten är att få låna grusvägar med tillräckligt många kilometer till specialsträckor. Därför fortsätter klubben på den inslagna vägen och hoppas att allt fler lockas av att köra rally på asfaltvägar.

Problemet blev ännu mer uppenbart nu i höst då distriktsmästerskapet i rally i Uppland skulle köras som en tävling. Nu blev den inställd och även en ersättningstävling ställdes in. Till slut avgjordes årets rally- DM för Uppland vid Mälarrallyt i Sörmland för några veckor sedan. Orsaken till varför tävlingarna inställdes kanske är flera, men en orsak är just att man inte får ihop grusvägar med tillräckligt många km specialsträcka.

Ett annat alternativ skulle vara att arrangera enbart vintertävlingar, då det är lättare att få låna vägar. Rasbo MK gjorde tre försök då Bresontrofén skulle köras 2014, 2016 och 2017 på vintern men alla blev inställda, på grund av uteblivna vintrar. Dessutom tvingades klubben betala väghyra i förskott under dessa tre år på 5-siffrigt belopp, utan att nyttja vägarna. Det håller inte ekonomiskt att vänta på att vintrarna ska komma.

Den veckan det är 10 grader kallt och is på vägarna är det lätt att säga varför kör ni inte nu, men att arrangera en rallytävling kräver mer än så, som så många vet. Bland annat skall tillståndsansökan och tillståndsavgift till Länsstyrelsen vara inne 4 månader före tävlingsdatum.

Utomlands kör man mycket rally på asfaltvägar och i södra Sverige går det bra. Rasbo MK är därför övertygade om att det kommer att fungera även i Uppland. Östhammars MK kör ju en rallysprint på Lunda till 100 % asfalt.

En förutfattad mening verkar vara att asfaltrally handlar raksträckor och hårnålskurvor. Därför var kommentarer från förarna som deltog i Bresontrofén 2017 på Tierp Arena välkomna, genom att detta varit mer "bilåkande" mot vad många är vana vid då det gäller rally på asfalt.

När den nya rallycrossbanan nu är klar, kommer årets upplaga av Bresontrofén att köra på dels på denna och dels på racing-banan samt på andra vägar som finns inom området. Det gör att det blir mer naturlig vägkaraktär och sträckan består alltså inte till 100% asfalt vilket gör att det går att sätta bra tider med grusdäck.

Micael Björklund, rallyansvarig i Rasbo MK, känner att klubben är på rätt väg och nu gäller det bara att orka tills deltagarantalet stiger, vilket det förhoppningsvis gör.

Nu hoppas man på stort deltagarantal i Bresontrofén 2018 samt mycket publik, när alla förutsättningar finns till en fantastisk rallydag på arenan. Dessutom tävlas det i årets tävling den 20 oktober, med första start kl 11.00, om prispengar på 10 tusen kronor, förutom inteckning i vandringspriset. Hela arrangemanget på Tierp Arena höjs ytterligare av att speakerljudet sänds även på FM bandet, vilket gör att alla kan höra speakern oavsett var man befinner sig inom tävlingsområdet. Proffsigt helt enkelt.

År 2020 planeras en deltävling i rally-SM att köras med Tierp Arena som bas och 2019 kommer det att arrangeras en provtävling inför SM tävlingen. Det är högst sannolikt att Bresontrofén 2019 är just den provtävlingen inför SM tävlingen 2020.

Vi måste dock få med oss myndigheterna på det här och det är nästa utmaning.


» Pressrelease från Rasbo MK.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2018-10-07 11:54


Grybb snabbast i Lelles Rallysprint.
© emotorsport.seLelles Rallysprint hos Kristianstads MK med en sträcka på 3km som gick tre gånger under söndagen, Rolf Grybb i Citroen Ds3 R5 var snabbast i samtliga tre åk.

Grybb tog totalsegern, tvåa genom hela dagen var Kristian Johansson i Ford Puma KitCar, till mål 5,6 sekunder bakom 4wd åkaren. Trimmat i g...

Publicerad: 2021-10-17 18:29


Perfekt asfaltdebut för Oliver Solberg.
© Oliver Solberg Media Office.Utmaningen var att köra felfritt från start till mål i asfaltdebuten i värstingklassen. Oliver Solberg utförde jobbet perfekt och slutade på en sjundeplats i Rally Spanien i helgen.

20-åringen var aldrig utanför topp tio under de 17 specialsträckorna. Erfarenheten är guld värd att ta med sig in i...

Publicerad: 2021-10-17 17:31


Mikkelsen och Pajari klara WRC mästare.
© FIA ERC / Jorge Cunha.När poängen summerats visar det sig att inte bara Sami Pajari i Junior WRC klassen har säkrat guldet, även Andreas Mikkelsen i WRC2 är klar mästare redan innan finalen. Norrmannen kan därmed i lugn och ro säkra även EM guldet - något han troligen gör redan i kommande Rally Hungary - EM seriens näst ...

Publicerad: 2021-10-17 14:55


Neuville kör hem Spanska VM Rallyt - Solberg sjua totalt.
© Hyundai Motorsport.Thierry Neuville säkrar segern i det Spanska VM Rallyt, RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, årets nästa sista deltävling. Helgens resultat innebär att kampen om medaljerna fortsatt är öppen i två av tre klasser som tar avslut i Italien.

Neuville kör hem segern 20-talet sekunder före Elfyn Evans ...

Publicerad: 2021-10-17 12:51


Hugo Johansson vann Västfraktsprinten.
© Bengt-Åce GustavssonBengtsfors MotorClub anordnade en rallysprinttävling i Gapungebyns grusgrop. 24 bilar deltog. 3 fina grussträckor á 3.5 km erbjöds i det fina höstvädret.

Hemmaföraren Hugo Johansson med kartläsaren Tommy Svensson vann klassen för 2-hjulsdrivna bilar (A/B-förare) och han vann även tävlingen totalt...

Publicerad: 2021-10-17 11:46


Häng med på söndagens avslutning av RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
© Toyota Gazoo Racing.Santa Marina och Riudecanyes på 9km respektive 16km ska avverkas på söndagen i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, de båda sträckorna körs dubbelt. Start på dagen klockan 7 och start på sista livesända specialsträckan klockan 12:18 - en sträcka som kan avgöra mycket inför WRC finalen i Japan om en ...

Publicerad: 2021-10-16 20:16


Neuville flyger mot seger, Solberg sjua efter kopplingsproblem.
© Hyundai Motorsport.Den korta publiksträckan i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada som avslutade lördagens etapp blev kostsam för Oliver Solberg, halvminuten tappad i tid när kopplingen gav upp.

Svensken fick hanka sig igenom utan att riskera motorstopp och behöva bryta, nu blev det 30 tappade sekunder och en placer...

Publicerad: 2021-10-16 20:09


Rallypodden, rallyradion och SMK Nyköpings 'starke man' Hampus Juteryd gör Rallypremiär i Marknadsnatta!
© Rallyvännerna.30-årige Hampus Juteryd från SMK Nyköping gör till kommande helg sin rally premiär och han är laddad som aldrig förr.
- Jag går för seger direkt, säger Hampus Juteryd.

Hampus har i ungdoms åren en gedigen go-cart karriär att luta sig emot och han har kört en folkrace tävling som sluta "så...

Publicerad: 2021-10-16 17:49


Solberg sexa totalt i Spanien, Neuville drygar ut ledningen.
© Hyundai Motorsport.En kort publiksträcka återstår av lördagens etapp i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, Thierry Neuville har utökat ledningen från några tiondelar till 14,2 sekunder före Elfyn Evans. 18 sekunder bakom är Sebastien Ogier som på avslutningen tog första sträcksegern i tävlingen efter en tung start ut...

Publicerad: 2021-10-16 17:39


Eklöf snabbast genom Sviestaträffen.
Sviestaträffen i oktober, så blev det när restriktionerna satte stopp för vårens tävling - nu var det arrangörsklubben, Linköpings MS, Johan Eklöf i en Mitsubishi Lancer EVO X som körde hem segern totalt, R5 åkande Janne Pettersson var sju sekunder bakom och som trea i klassen Jonny Karlsson.

Mik...

Publicerad: 2021-10-16 16:13


Tidigare nyheter:
Solberg sexa totalt i Spanien, Neuville drygar ut ledningen.
Eklöf snabbast genom Sviestaträffen.
Jacobson snabbast i Höstsprinten.
Enkel match för M-Sport, Fiesta Rally3 ny JWRC bil 2022-2024.
Följ Finalsprinten, Sviestaträffen och Spanska WRC rallyt.
Följ Solberg över lördagens nio sträckor i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
13 WRC deltävlingar 2022, här är kalendern!
Neuville snabbast, Solberg åtta efter fredagen i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
Söndagsrally med Lelles Rallysprint.
70-talet åkare gör upp i Sviestaträffen.
Häng med under fredagen i Spanska WRC deltävlingen.
Ogier snabbast, stabil shakedown för Solberg i Spanien.
Finalsprint i Eskilstunas Sprintcup på lördag.
WebTV live från shakedown inför RallyRACC Catalunya – Rally de Espana.
Shakedown inför RallyRACC Catalunya torsdag morgon, följ resultat och WebTV.
30-talet åkare till Bengtsfors Västfrakt rallysprint.
Startfält, sträckor och länkar inför RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
Mats Carlbom Memorial i Kolsva till helgen.
30-talet bilar till East African Mini Classic Rally, inga Svenskar till höstens tävling.
Mikkelsen och Östberg möts i Ungerska EM rallyt, 50 EM ekipage till start.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
- - - - - - 00/00


Rally SM:
North Rally 07-08/01


Rally VM:
Rally Japan 11-14/11


Svenska RallyCupen:
/
Foto från:
Göhlins Skilling 500, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500, del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.