MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

SBF, mer tävlingar tillåts från 1 juni.
PRESSRELEASE

Under tisdagen presenterade Riksidrottsförbundet i en gemensam genomgång för samtliga specialidrottsförbund de nya riktlinjerna för idrotten som träder i kraft 1 juni.

Med det nya beslutet som börjar gälla 1 juni öppnas idrotten upp för publik och fler tävlande. Alla får tävla, både bredd och elit på alla nivåer, alla åldrar.

- Verkligen positivt. Nu finns förutsättningarna från Folkhälsomyndigheten för att kunna arrangera tävlingar igen och det gäller att ha en väldigt god dialog med regionen, Länsstyrelsen och Polisen för lokala anpassningar, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport.

Folkhälsomyndigheten har även tagit till sig av svaret på den remiss som idrotten fått svara på innan beslutet, där en viktig punkt från bilsporten var att tydliggöra begreppet deltagare.

- När jag deltog på mötet i går så var det som att de tagit till sig av allt vi sagt, fantastiskt, framför allt att särskilja på utomhus och inomhus och dessutom särskilja vem som är vad på en tävling. Nu blir det tydligare riktlinjer för hur många utövare som får tävla och hur många som kan komma som publik och titta på en tävling, säger Anna Nordkvist och fortsätter.

- Offentliga tillställningar hanterar tävlingar på inhägnat område med publik tex Racing, Rallycross, Folkrace med flera samt även tävlingar på icke inhägnat område oavsett publik eller inte, exempelvis rally. I siffrorna som anges nedan för offentlig tillställning så innefattas EJ funktionärer, team, media, personal i begreppet deltagare, utan endast utövare

Gällande exempelvis Rally så har sportgrenen fått ett särskilt undantag i arbetet VVS (väg, vatten och skog-idrotter) som drabbats hårt av de missriktade riktlinjerna som funnits tidigare och där gäller siffran 150 antalet utövare, alltså förare och kartläsare som samtidigt får befinna sig i start- eller målområdet och på tävlingsområdet. Funktionärer, personal, media med flera omfattas EJ av detta.

- Med det beslutet så kan vi eventuell hitta möjligheter till större startfält om det säkerställs att det aldrig är mer än 150 utövare samtidigt vid start, mål eller ute på en sträcka, säger Anna Nordkvist.

Gällande Rally arbetar just nu Svensk Bilsport hårt för att finna lösningar tillsammans med utskott, promotorer och arrangörer. Många kreativa idéer finns framtagna med utgångspunkten att ej kringgå reglerna samt med full hänsyn till pandemiläget.

- Vi kommer att ha ett särskilt möte med SM-arrangörerna nästa helg för det traditionella SM-mästerskapet för att gå igenom en bra plan, därtill också bjuda in alla förare under lördag eftermiddag för att delge information och förutsättningar, berättar Nordkvist.
-

Inte bara fler utövare – nu öppnas det upp för publik.

Utomhus får från 1 juni 500 personer med anvisad sittplats tas in där sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap, och antalet deltagare i ett och samma sällskap uppgår till högst fyra personer.
Utomhus får 100 personer med EJ anvisad sittplats tas in där sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap, och antalet deltagare i ett och samma sällskap uppgår till högst fyra personer.

- Att vi äntligen kan ta in publik på våra banor igen känns verkligen som ett ljus i den coronatunnel som vi varit i så länge nu. För vissa arrangörer kan det vara helt avgörande om tävlingen ens går att genomföra men framför allt så är det ju fantastiskt för mamma och pappa, släkt eller vänner att få se sina nära att tävla igen. Någon större glädje och stolthet finns knappast, säger Nordkvist och fortsätter.

- Långt ifrån alla tävlingar kommer kanske att kunna ta i publik utan det är upp till arrangören i samråd men myndigheterna att avgöra lämpligheten i det. Men på det stora hela är vi utifrån den information vi fått om beslutet, mycket nöjda med att saker som vi föreslog som svar i remissen som nu har tagits med i det nya beslutet.

Fortsatt råder oklarhet från Folkhälsomyndigheten kring de planerade besluten som kommunicerats tidigare från myndigheten gällande: Tävlingar och matcher i mindre skala för vuxna utomhus.

- Där väntar vi i hela idrottsrörelsen på ett förtydligande och här ligger verkligen Riksidrottsförbundet på Folkhälsomyndigheten för att få fram ett svar vad som avses, men eftersom det i dagsläget ej anges så anser vi att vi ej kan begränsa oss utan jag är övertygad om att våra arrangörer har kunskapen till kloka bedömningar samt att dialogen med myndigheter får vara avgörande, förklarar Nordkvist.

Under tisdagskvällen genomförde Svensk Bilsport ett stort digitalt informationsmöte med samtliga sportgrenar och distrikt, samt arrangörer för att diskutera igenom vad som väntar och vad som krävs i samband med de nya riktlinjerna för tävlande från 1 juni. Protokoll med riskanalys finns framtagna av sportgrenarna som ett stöd i genomförandet av arrangemangen framöver, dessa kommer att samlas på Svensk Bilsports hemsida och hittas under Corona och Bilsporten där alla kan ladda ner dessa.
För Folkracetävlingar kommer ett separat möte att ske under onsdagen då det krävs avsteg från gällande regelverk i samband med anbudsförfarandet.

- Gårdagens möte var en väldigt bra och informativ kväll med många kloka ord som lyftes fram, stämningen var mycket positiv och den gemensamma bilden fanns av att vi kan börja tävla igen, avslutar Anna Nordkvist.

Nedan gäller från 1 juni:

Beslut från 1 juni offentlig tillställning med sittande publik gäller
- Högst 50 deltagare inomhus.
- Högst 500 deltagare utomhus.
- Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap, och antalet deltagare i ett och samma sällskap uppgår till högst fyra personer.
- Antalet får inte vara fler än vad som anges i förordningen.

Beslut från 1 juni för idrottstävlingar utomhus i form av motionslopp eller liknande, dit rallytävlingar ingår gäller:

- Antalet idrottsutövare som samtidigt befinner sig i start-, tävlings- och målområdet får sammanlagt uppgå till högst 150.
- Den som anordnar en sådan offentlig tillställning ska:

- Dela upp idrottsutövarna i mindre startgrupper med olika starttider.
- Start- och målområdet ska vara tydligt avgränsat.
- Enbart idrottsutövare och funktionärer får befinna sig i start- och målområde.
- Antalet idrottsutövare får inte vara fler än vad som anges i förordningen.

För offentlig tillställning med publik som inte anvisas sittplats gäller högst 100 personer i publiken utomhus.

Den som anordnar en sådan offentlig tillställning ska:
- beräkna maxantalet deltagare som samtidigt får vistas i lokalen eller på det avgränsade området
eller utrymmet,
- skriftligt dokumentera maxantalet och hur beräkningen har gjorts,
- tydligt anslå maxantalet, och
- säkerställa att maxantalet inte överskrids.
- Beräkningen sker utifrån minst 10 kvadratmeter inomhus respektive 5 kvadratmeter utomhus av
tillgänglig ytan per deltagare.
- Antalet får inte vara fler än vad som anges i förordningen.

För samtliga offentliga tillställningar (från 1 juni)

Den som anordnar en offentlig tillställning ska utforma lokaler/områden/ytor samt in- och utpassager så att trängsel inte undviks och att deltagare kan hålla avstånd till varandra.
Den som anordnar en offentlig tillställning ska
också:

1. informera deltagare eller idrottsutövare om hur smittspridning kan undvikas,
2. erbjuda deltagare eller idrottsutövare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion,
3. säkerställa att personal eller funktionärer får adekvat information om hygienåtgärder för att förhindra smitta,
4. skriftligt dokumentera de övriga smittskyddsåtgärder som verksamheten har vidtagit,
5. följa upp de vidtagna smittskyddsåtgärderna, och
6. hålla sig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.


» Pressrelease från Svenska BilsportFörbundet, www.sbf.se.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2021-05-18 21:41


Hansen körde hem Göhlins Skilling 500, tvåa i SM med Nybe Fiestan!
© emotorsport.seSkilling 500 var finaltävling för årets Rally-SM. Tävlingen avgjordes över totalt 15 sträckor. Fyra sträckor kördes på fredagskvällen i mörker och resterande kördes under lördagen.
Förutsättningarna för Victor Hansen och Victor Johansson var att man hade chansen att ta SM-guldet, men då behövdes li...

Publicerad: 2021-09-27 21:26


Foto från Göhlins Skilling 500, från start till mål!
© emotorsport.seEtt tredje galleri med bilder från årets Rally SM avslutning, nu två av eftermiddagens specialsträckor och den avslutande prisutdelningen i Klevshult när Göhlins Skilling 500 tog målgång. Häng med på foto från serviceplatsen inför start på fredagen, två av fredagens specialsträckor och kvällens serv...

Publicerad: 2021-09-27 21:19


Mikkelsen favorit i Portugal, tre Svenskar i startlistan till helgens EM.
© Jorge Cunha / DPPI.Till helgen avgörs sjätte deltävlingen i årets EM serie, Portugisiska Rally Serras de Fafe e Felgueiras står på agendan för knappt 60 bilar varav 40 går i Internationella klasser.

Andreas Mikkelsen går för att utöka ledningen i mästerskapet inför avslutningen på året ihop med Skoda Motorsport och...

Publicerad: 2021-09-27 20:18


Händelserik sista sträcka i Laxå bäddar för spännande final i SverigeSerien.
Det blev precis så tufft och händelserikt som vi det bollades upp för inför helgens deltävling i Laxå. I synnerhet en riktigt tuff, lång och händelserik sista sträcka bäddar för att finalen i Örebro kommande helg blir en riktig nagelbitare. Ingenting är avgjort i någon klass i VOC Mekonomen Rallys ä...

Publicerad: 2021-09-26 22:49


SVT sänder sex sträckor live från Rally Finland, här är tablån.
© emotorsport.seRally Finland som höst tävling, från sommar till höst ger en ny dimension på det Finska VM Rallyt när det startar den 1:a oktober.

Sveriges Television sänder sex specialsträckor live, två per dag och inleder med första sträckan strax efter lunch på fredagen. Ässämäki på sena eftermiddagen fullfö...

Publicerad: 2021-09-26 22:45


Foto från Göhlins Skilling 500, lördag del 1.
© emotorsport.seGöhlins Skilling 500 fortsatte under lördagen, där väntade totalt 11 sträckor på de tävlande och vädret hade övergått från fredagens duggregn till solsken, något som värmde både tävlande, funktionärer och publik.

Efter fredagens galleri med blder fylls nu ett nytt med två av lördagens sträckor un...

Publicerad: 2021-09-26 22:41


Carlberg, Jakobsson och Arvidsson, 2021 års Svenska Mästare i 2wd.
© emotorsport.seÅrets Rally SM serie bjöd på tre 2wd klasser, ny för året var Standard där grupp F bilar har chans att tävla om medaljer - precis som övriga har de kört samtliga fyra deltävlingar. Internationella och Nationella har setts sedan tidigare i SM.

Internationella 2wd med nya bilar.
Internation...

Publicerad: 2021-09-26 22:13


PG och Carlström mästare, här är SM medaljörerna i 4wd klasserna 2021!
© emotorsport.seRally SM final i Klevshult, Göhlins Skilling 500 med 11 mil avgjordes säsongen, en kort och intensiv säsong som startade i mitten av augusti i Kil, fortsatte till Älmhult, Hässleholm och avslutning hos Skillingaryds MK!

Inget avgjort inför finalen.
I Internationella 4wd - klassen för Rall...

Publicerad: 2021-09-26 21:37


Pettersson snabbast i Ekratten.
Asarums MS körde Ekratten under lördagen, en sträcka på dryga milen kördes tre gånger. Första varvet var David Pettersson i Toyota Starlet snabbast, 8,6 sekunder bakom på sträckan var Håkan Rönnebring. På andra varvet var det ombytta roller, Rönnebring snabbast och Pettersson var 7,8 sekunder bakom....

Publicerad: 2021-09-26 19:28


Foto från Göhlins Skilling 500, fredag.
© emotorsport.seGöhlins Skilling 500 avslutade Rally SM serien 2021, tävlingen med basen i Klevshult kördes över 11 mil och 15 specialsträckor. De fyra första sträckorna kördes i mörker under fredagskvällen.
Snabbast från start var Per-Gunnar "PG" Andersson och Anders Fredriksson som tog kommandot om ledningen på ...

Publicerad: 2021-09-26 15:37


Tidigare nyheter:
Ludvikaruschen ska köras, anmälan förlängd.
B-förarna snabba i Laxå Rallyt, Gårdman snabbast totalt.
Holmgren körde hem DK LBC Racet.
Olsson snabbast i Bäckeforssnurren.
Silvermedalj i Rally-SM för Mattias Adielsson.
PG snabbast i Skilling 500, spännande sekundfighter i skogen.
Så gick det i Gnestas Mjölkpallen Pokalen.
Andraplats för Tidemand i SM-finalen.
P-G Andersson och Anders Fredriksson försvarade SM-guldet.
Patrik Flodin och Göran Bergsten bröt – missar därmed fjärde raka SM-guldet!
Följ avslutningen på Skilling 500, sex sträckor kvar.
Häng med på rallyfylld lördag - Nyheter, Resultat och Radio länkar!
PG leder totalt, Flodin i diket och bryter Skilling 500.
Storfavoriten P-G Andersson – leder SM-finalen i Rally
Laxå inleder det spännande upploppet i årets tajta SverigeSerie.
Finsk fartfest för Oliver Solberg.
Följ kvällens inledning på Rally SM finalen, resultat & radio.
Fyra mil och 100-talet bilar till lördagens Laxårally.
Upplagt för Småländsk SM final, 70-talet startande i Skilling 500.
Sebastian och Jesper, redo för SM-finalen Skilling 500!Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Tabergshoppet 09/10


Rally SM:
North Rally 07-08/01


Rally VM:
Rally Finland 30-03/10


Svenska RallyCupen:
/
Foto från:
Göhlins Skilling 500, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500, del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.