Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Förarna laddade inför SM premiären.
PRESSRELEASE

Efter inställda vinterrallyn så kommer årets Rally SM att avgöras under fyra grusrallyn med start på fredag när förarna i South Swedish Rally rullar över startrampen i centrala Ljungby.

Totalt är hela 254 bilar anmälda till tävlingen vilket är ett rekordstort startfält. Av dessa kommer 111 ekipage att göra upp om åtråvärda poäng i SM- klasserna samt i JSM.

I klassen för trimmade fyrhjulsdrivna bilar, som samlat 18 startande till Ljungby, får Forshagaföraren Mats Jonsson gälla som favorit i sin jakt på sitt 14.e SM Guld.
- Båda jag och min co-driver Johnny Johansson får en extra kick när det närmar sig South Swedish Rally. Det är en tävling av internationellt snitt med snabba och utslagsgivande sträckor. Naturligtvis åker vi till Ljungby för att vinna och gärna då både SM klassen och sedan ta en totalseger som grädde på moset, säger Mats Jonsson.

Mats Jonsson väg till ett nytt SM Guld blir sannolikt inte lika enkel i år för det finns ett antal förare som gärna petar ner Jonsson från tronen. Patrik Flodin är en av dessa och Patrik kommer i år till start i en Toyota Corolla WRC för att utmana. Dick Wicksell hade en del tekniska motgångar förra säsongen men har nu en ny motor i sin Subaru Impreza WRC och har dessutom visat på stabil körning i årets upptakt.
- Han skall få ta i om han skall vinna, säger Wicksell med sikte på Mats Jonsson.

Från SM Guld i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen till en Ford Focus WRC och värstingklassen är Norrköpingsföraren Jonas Wigrens väg för att utmana Jonsson.
- Vi börjar komma in i bilen och genrepade förra helgen med seger i Norrköping. Jag kanske inte riktigt ännu har fått upp farten som behövs på de snabba vägarna i Småland men vi skall i vart fall ge allt utan att chansa för mycket för jag tror att det blir viktigt att ta poäng i alla fyra deltävlingarna i SM för att ro hem guldet. Tyvärr gör ju Jonsson sällan misstag men vi är ju några stycken i år som kan stressa honom, anser Jonas Wigren.

I den otrimmade klassen för fyrhjulsdrivna bilar kommer 20 bilar att starta i SSR och finns flera förare med potential att vinna. Den regerande mästaren Oscar Svedlund har till i år skaffat den senaste versionen av Subaru Impreza men har också haft en del tekniska problem med motorn under vintern. Fungerar bara motorn som den skall så blir Svedlund svårslagen.

Jimmy Joge har gett sig in i klassen med en Mitsubishi Lancer Evo IX och också presterat förnämliga resultat under vinterhalvåret. Han tog en solklar seger i Lima i vintras och i Kong Christian Race i Kristianstad för några veckor sedan var han på väg att upprepa den bravaden men en försmädlig punktering satte stopp för den segern. Smålänningen Robin Sandberg kör också Mitsubishi Lancer Evo IX och har siktet inställt på seger i klassen.
- Förra säsongen var ett läroår för mig och Pecka Svensson i högerstolen. Vi ökade tempot under varje tävling och nu skall vi slå på lite till så de andra får allt gasa rejält om de skall slå oss, säger Robin på sin bredaste småländska.

Nya i klassen är också Kolsvaföraren Jonas Ericsson som förra året segrade i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen och smålänningen Andreas Magnusson som båda kör Mitsubishi Lancer Evo IX.
- Det går fortare och fortare och jag börjar känna mig väl till mods i bilen men vi kanske inte är riktigt framme för att utmana om seger men en pallplats bör vara realistiskt, kommenterar Ericsson.
- Det har gått över förväntan med den nya bilen och det har också gett självkänsla i körningen så nu får vi en riktig värdemätare i helgen, säger Magnusson.
Outsider i klassen är stabile Hans-Erik Weng från Säffle som sällan gör en dålig tävling i sin Mitsubishi.


Den trimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar är störst i SM fältet med 41 startande. Klassen är ett riktigt getingbo där det är omöjligt att hitta någon klar favorit till segern. Per-Arne Sääv finns naturligtvis med i skaran av potentiella segrare med sin VW Golf.
- De får ta i om de skall åka från mig. Men det är ett svårt rally med många fällor så mycket kan hända, säger Sääv

Göteborgaren Leif Petersson är alltid snabb i sin Toyota Corolla, Vännäsexpressen Stefan Jonsson är vinterexpert men också ruskigt snabb på grusvägar i sin SEAT Ibiza, Mats Andersson från Eslöv är rutinerad nog att slå sig in i toppen med sin Opel Astra liksom Tobias Söderqvist i en vass Toyota Corolla.

Frågan är bara om någon av dessa kan straffa den franske fabriksföraren Jean-Joseph Simon som är i Ljungby för att såväl tävla som för att visa upp Citroëns senaste rallykanon i forma av Citroën C2 R2 Max men han har inget med ett SM Guld att göra då han bara kör denna tävling i SM serien.

I den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen finns det åtminstone fem vinnarkandidater och alla fem tävlar också om JSM guldet. Alla fem åker dessutom Ford Fiesta. Jämtlänningen Joakim Nyman, Stockholmaren Viktor Henriksson, Andreas Sjölander som tävlar för SMK Gävle, Anders Gullstrand från Värmland och Växjöföraren Patrik Johansson.
- Det blir en tuff SM serie. Alla vi fem är oerhört jämna och det kommer att bli misstag som fäller avgörandet. För min del så tänker jag hålla mig på vägen, säger Viktor Henriksson.

Men det är inte bara Ford Fiestor som finns i klassen. Calle Ward har precis fått hem en alldeles ny Renault Clio R3 som han körde för fullt på en testväg i söndags och det gick imponerande fort.
- Bilen är alldeles ny men trots det så blev jag riktigt imponerad över hur snabb och stabil den var. Det är alltid svårt att förutsäga något men får vi till en bra set up så kan jag lova att det kommer att gå fort i smålandsskogarna, säger Calle Ward nöjt.

En annan Renaultförare är unge Calle Trainor om tävlar för Katrineholms MK och gör sin första riktiga SM säsong. Calle har redan visat sin kapacitet och kan bli årets stora utropstecken i klassen.

Totalt sett så är årets Rally SM på god väg att bli en spännande och händelserik serie där inget är avgjort på förhand. Det kommer att vara många laddade förare och co-drivers som ger sig av från startrampen med början klockan 14.00 på fredag eftermiddag och de första indikationerna hur det skall sluta i tävlingen kommer på fredagskvällen när den första etappen är över vid 21 tiden efter sex specialsträckor. Därefter så blir det en ny uppladdning inför en lång oh krävande avslutning under lördagen med åtta specialsträckor där första bil ger sig ut redan klockan sju på morgonen för att förhoppningsvis nå målrampen inne i Ljungby centrum strax efter klockan 17 på lördagseftermiddagen.


» Pressrelease från South Swedish Rally, www.southswedishrally.com.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2008-05-20 19:52


Följ Solberg över lördagens nio sträckor i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
© Hyundai Motorsport.Sju sträckor och 11,7 mil special väntar lördagen i det Spanska VM Rallyt, 8:44 lördag morgon kör första bil igång på Savallà sträckan, följs av 19km Querol - Les Pobles och så tävlingens längsta sträcka, den 24,4km långa El Montmell innan service.

Precis som för fredagen innebär det 40 minuters ...

Publicerad: 2021-10-15 20:04


13 WRC deltävlingar 2022, här är kalendern!
© emotorsport.seDet blir 13 deltävlingar i WRC serien 2022, det bekräftade arrangören av nästa års sjunde deltävling i ett pressutskick, där bekräftar Rally Estonias ledning kalendern för 2022 - något som senare även presenterats av FIA och WRC promotorn. Inledningen med Rallye Monte Carlo och Rally Sweden har vari...

Publicerad: 2021-10-15 19:42


Neuville snabbast, Solberg åtta efter fredagen i RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
© Hyundai Motorsport.Sebastien Ogier har inte riktigt hängt med i slaget om sträcksegrarna, istället har han hållit sig strax bakom och bevakat trots första bil ut på sträckorna utan grus och sten. Istället är det Elfyn Evans och Thierry Neuville som hållit takten.

Efter första tre sträckorna toppade Britten 7,9 seku...

Publicerad: 2021-10-15 18:14


Söndagsrally med Lelles Rallysprint.
© emotorsport.seSöndagsrally med Lelles Rallysprint hos Kristianstads MK, varvlopp med 1km per varv som körs tre gånger och i tre omgångar på mestadels asfalt. Totalt 16 klasser inbjudna varav sex bemannade av de 34 deltagarna.

Trimmat 2wd med 20 deltagare med Kristian Johansson, Tommy Andersson, Skawomir Bronk,...

Publicerad: 2021-10-14 21:01


70-talet åkare gör upp i Sviestaträffen.
© emotorsport.seDen första maj brukar Sviestaträffen avgöras, i år blir det försenat och istället 16:e oktober hos Linköpings MS. Final för RS serien i Östergötland. Det handlar om sträcka på grus och asfalt på Sviesta där en sträcka på 3,3km körs 3 gånger för 70 startande.
Flitigt tävlande Mille Johansson möter L...

Publicerad: 2021-10-14 20:56


Häng med under fredagen i Spanska WRC deltävlingen.
© Hyundai Motorsport.Sex sträckor på 11,2 mil under fredagen, två av tävlingens längre sträckor inleder, 20km långa Vilaplana följs av 22km La Granadella. Tredje sträckan för förmiddagen är 14km Riba-roja innan man går till service.

Efter 40 minuters skruvande och lunch så körs sträckorna en andra gång, med start vid...

Publicerad: 2021-10-14 20:51


Ogier snabbast, stabil shakedown för Solberg i Spanien.
© Hyundai Motorsport.Dubbelt Toyota före trippel Hyundai på shakedown inför RallyRACC Catalunya - Costa Daurada, under förmiddagen avgjordes 4,31km långa sträckan som en sista test. Sebastien Ogier tryckte på värst över sträckan, då två tiondelar före Elfyn Evans.

Två tiondelar var konceptet, det skiljde vidare till ...

Publicerad: 2021-10-14 18:47


Finalsprint i Eskilstunas Sprintcup på lördag.
© emotorsport.seFinal i Eskilstuna Sprintcup med Höstsprinten hos Eskilstuna MK, en sträcka på 2,2km körs tre gånger innan pokaler och poäng fördelas. Finalen väntar 60-talet åkare.

30 bilar genom de tre Trimmade 2wd klasserna med Elias Lundberg och Robert Eriksson bland A-förarna. Lucas Widnemark, Martin Brober...

Publicerad: 2021-10-13 21:20


WebTV live från shakedown inför RallyRACC Catalunya – Rally de Espana.
© Toyota Gazoo Racing.Vid klockan 9:01 startar Coll de la Teixeta,den 4,3 km långa sträckan går som shakedown inför helgens Spanska VM rally, RallyRACC Catalunya – Rally de Espana.

Tävlingen är årets näst sista och i flera VM klasser närmar sig slutstriden, Sebastien Ogier kan säkra sitt åttonde VM guld och i WRC2 kan...

Publicerad: 2021-10-13 21:12


Shakedown inför RallyRACC Catalunya torsdag morgon, följ resultat och WebTV.
© Oliver Solberg Media Office.Klockan 9:01 rullar Sebastien Ogier iväg på 4,3km långa sträckan Coll de la Teixeta som agerar shakedown inför RallyRACC Catalunya – Rally de Espana.

I huvudklassen ses den här helgen Oliver Solberg som fått nytt förtroende i WRC klassen, test och träning inför 2022 års program där Hyundai Motor...

Publicerad: 2021-10-13 21:07


Tidigare nyheter:
30-talet åkare till Bengtsfors Västfrakt rallysprint.
Startfält, sträckor och länkar inför RallyRACC Catalunya - Costa Daurada.
Mats Carlbom Memorial i Kolsva till helgen.
30-talet bilar till East African Mini Classic Rally, inga Svenskar till höstens tävling.
Mikkelsen och Östberg möts i Ungerska EM rallyt, 50 EM ekipage till start.
Så sänder SVT från helgens Spanska WRC Rally!
100-talet rallytävlingar i 2022 års kalender!
Ciamin i Alpine A110 Rally RGT tog hem Rallye d´Antibes - Côte d´Azur.
Full fart i lördagens Granatlopp.
Sebastian snabbast på hemmaplan, körde hem JR Motorsport Pokalen.
Så gick det i Stieg Ekströms Minne.
Pettersson snabbast i Enköpings Bredsladd.
Ekman, Helin, Thorsell och Sandgren vinnare i Klevasprinten Light.
Följ lördagens JR Motorsports Pokalen och Bredsladden - radio från Gotland.
Solans tar WRC plats i Spanska VM Rallyt - ersätter skadad Loubet.
WRC-redo Solberg på spansk asfalt.
Enköpings MK bjuder på Bredsladden - åtta sträckor och 90 bilar.
30-talet rallyåkare kör uppför i Klevasprinten Light.
30-talet bilar till lördagens Stieg Ekströms Minne.
Nio WRC förare klara för 2022, Hyundai och Toyota klara.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
- - - - - - 00/00


Rally SM:
North Rally 07-08/01


Rally VM:
RallyRACC Catalunya – Rally de Espana 14-17/10


Svenska RallyCupen:
/
Foto från:
Göhlins Skilling 500, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500, del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.