Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Tuff premiär när SverigeSerien 2020 tog fart i Vännäs.
PRESSRELEASE

Förhandstipsen satt klockrent när VOC Mekonomen Rally körde säsongspremiär i Vännäs. Som förväntat kunde ingen stoppa regerande klassgiganten Kristoffer Karlsson i Elit A. Simon Erlandsson var tuffare utmanad i Elit B men med en rejäl spurt på slutsträckorna så infriade även Simon sitt favoritskap. I Cupklassen blev det också som förutspått Tobias Pettersson Nordwalls stabilitet som räckte längst. Det var bara en junior till start, Gabriel Banger. Han gjorde ett kanonjobb och det på sin 16-års dag, första dag han får övningsköra gör han det med att fullfölja ett rally i riktigt svåra förhållanden.

Förväntningarna var på topp inför premiären i Vännäs. En SM-meriterad klubb, lika SM-meriterade vägar, ett genrep för klubben i närliggande Mullsjö tre veckor tidigare på helt fantastiska vägar, och en vinter som i princip varit rena drömscenariot för en vinterrallyarrangör. Men! Den här otroligt annorlunda vintern ville annorlunda och de vägar som så sent som måndag i tävlingsveckan var perfekta ”dog” på bara några dagar. Is, is, is förvandlades rekordsnabbt till mos, mos, mos.
– Jag lider med min hemmaklubb Vännäs MK. Exakt vad som hände med vägarna lämnar jag till kunnigare tänkare än mig att utröna men faktum är att underlaget var förfärligt. Men lika säkert är det att Vännäs MK inte hade en chans att göra något åt detta. Redan på transporten ut till dagens första sträcka anande jag direkt oråd. En mellanstor väg som trafikeras av en hel massa tung trafik dagligen, trafik som både bultar skapar is och djup tjäle hade även den rekordsnabbt förvandlats till något slags mos. Att i det scenariot kunna få mindre byvägar och skogsbilvägar att hålla för rally det är helt enkelt inte möjligt, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Ödets absoluta ironi fullföljt.
– För att fullfölja Kung Bores totala hån mot Vännäs så slog han dessutom till med riktigt kallt på natten efter tävling, snöglopp förbyttes till solsken på söndagen och minusgraderna höll i sig hela dagen. Hade tävlingen bara gått ett dygn senare så …

Ingen rådde på Kristoffer Karlsson i högsta Elitklass
Elit A i VOC Mekonomen Rally är ett getingbo. Men kungen (eller måste vi säga drottningen då … nåja?) heter utan tvekan Kristoffer Karlsson.
– Med det självförtroende som Kristoffer Karlsson kör med just nu så är han i stort sett oslagbar, då spelar det ingen roll vilket underlag det är eller hur det ser ut. Bara att buga, lyfta på hatten och tacka för lektionen. Men bakom honom så var det en trio uppklassade förare som visade toppklass helt i enlighet med min utfärdade varning innan tävlingen. Jacob Johannessons andraplats framställs i vissa media som en överraskning, det är absolut ingen överraskning för mig, han är helt enkelt så här bra det kommer vi att få se mer av under säsongen. Lika lite överraskad är jag av att Jacob hade Dennis Persson flåsande precis i nacken och att fajten dem emellan inte avgjordes förrän på dagens allra sista sträcka. Inte heller är jag överraskad att lika kompetente Oscar Jansson kniper fjärdeplatsen tätt bakom Dennis. Oj vad dom här kommer att fajtas under säsongen. Och oj vad kul det ska bli för oss andra att följa.

Hemmasonen Simon Erlandsson i Elit B
Hela gänget i lägre elitklass fick känna på hur svårslagen fjolårsvinnaren i VinterSerien, Simon Erlandsson är på det vita underlaget.
– Mitt huvudtips gick in även i Elit B, som förväntat rådde ingen på på Simon. Men det var stentufft och det krävdes en redig spurt av honom för att säkra guldet. Lika träffsäkert hade jag Magnus Lindkvist som första runner-up. Ständigt positive Robin Bäckström fanns också med i försnacket, han satsade furiöst och hade faktiskt ledningen men det slutade tyvärr i en snödriva på dagens femte sträcka. Istället blev det då planenligt (läs: tipsenligt) Patrik Lundberg som bärgade tredjeplatsen i lägre elitklass den här lördagen.

Tobias Petterson Nordwall i Cupklassen
I försnacket till tävlingen i cupklassen handlade det om två förare.
– Tobias Pettersson Nordwalls säkerhet vann tribut och han säkrade en stabil seger. Daniel Jonsson som också nämndes i favoritsnacket inför tävlingen fick problem redan på första sträckan och försvann sedan helt. Tobias hade hela dagen en schysst fajt med Ingvar Ivarsson men en konstig tid för Ingvar på dagens andra sträcka som nog Ingvar borde sett till att ha fått utredd flyttade honom ner till tredje plats. Andraplatsen togs glädjande nog av en av klassens kommande tjejer, Maja Rönnkvist. I en bil som tidigare rattats till seger i SverigeSerietävling av Simon Olsson så loggande Maja en fin-fin andra plats i sin hemmatävling, grattis Maja! Vi behöver många fler tjejer i VOC och i rally i största allmänhet.

Sveriges garanterat yngsta rallyförare inkasserade 30 poäng i juniorklassen
Tråkigt nog kom bara en förare till start i juniorklassen.
– Men det var inte vem-som-helst som kom till start. Gabriel med efternamnet Banger är nästa generation i Persson/Banger-klanen att axla rallymanteln. Pappa är ”Anders-håll-fullt-över-krön-det-kan-vara-rakt-Banger”. Gabriel inkasserade inte bara in 30 segerpoäng utan han gjorde det också på sin 16-års dag, den första dagen man överhuvudtaget får övningsköra bil, oslagbart yngst i rallysverige alltså. Och detta med att fullfölja ett rally på supersvårt underlag, tyder inte det på talang så säg? Hade han inte flera gånger blivit hindrad av avåkta bilar som han fick ut och hjälpa till att lyfta på vägen så hade Gabbe dessutom kunna visa flera riktigt fina tider. Och med i servicebussen fanns lillebror Benjamin, tolv år. Vad månde bliva? Grattis Gabriel, både till 30 poäng och på födelsedagen från mig. Och från Lotta.

Vi lägger ett stökigt rally till handlingarna. Ett ska vi slå fast på en gång, den diskussion om noter som förekom innan tävlingen var helt missriktad, noterna var kanonbra. Det finns dock en hel del annat som vi inte kunde förvänta oss av en jätterutinerad organisation som Vännäs MK, men det tar klassledningen i omedelbar återkoppling och uppföljning med sin hemmaklubb.

Med Vännäs så både öppnar och stänger klassen vintertävlingsdelen av årets nationella serier denna vädermässigt mycket speciella vinter. Klassen tar nya tag i Flen med Violenrallyt 25 april. Väl mött då.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease


Publicerad: 2020-02-05 16:50






Två Svenska klassvinnare i Yokohama Mästerskapet Öst.
© emotorsport.seTätt värre i absoluta toppen av Yokohama Mästerskapets, Öst´s första deltävling i Danmark, en sträcka på asfalt och betong gick två gånger i varje riktning. 27:44,5 minuter krävdes för att ta tävlingen till mål för snabbaste bil, det Anders Lysen i en klart vässad Suzuki Swift R+ EVO. Närmast bakom,...

Publicerad: 2024-03-28 18:31


Neuville före Tänak - Andersson före Solberg i WRC2 i Safari Rally Kenya.
© Hyundai Motorsport.Dubbelt Hyundai i toppen av Safari Rally Kenya efter första sträckan, 4,8km Super Special Kasarani. Snabbast genom sträckan Thierry Neuville med 0,1 sekund till Ott Tänak. In som trea Kalle Rovanperä med 0,7 sekund framåt, samtidigt Takamoto Katsuta jagandes tiondelen bakom.

Esapekka Lappi, Elfyn...

Publicerad: 2024-03-28 14:33


Information om Rally Anderslöv, stort intresse för gruspremiären.
© emotorsport.seIntresset för Rally Anderslöv har i år varit mycket stor, men tyvärr kan inte Trelleborgs MK hantera mer än cirka 120 startande i årets upplaga av Rally Anderslöv.

Efter att anmälan stängs 26/3 klockan 18.00 beslöt tävlingsledningen att Klass 1 A – B förare i Grupp E kommer inte att få starta i R...

Publicerad: 2024-03-28 05:31


McRae teamkamrat med Östberg i ERC serien 2024.
© emotorsport.seAlister McRaes son Max McRae inledde rallytävlandet på allvar förra året, satsade då på Junior EM serien där han körde fort men hade både tekniska problem och egna misstag som stoppade honom från framskjutna placeringar. I Lettlandslutade han t.ex. femma i klassen, en minuts prickar för felaktig ink...

Publicerad: 2024-03-28 05:17


Uppladdning inför långfredagens Konst & Rally i Örebro.
© Nils-Brage Pettersson.Förberedelserna i Örebro pågår för fullt inför påskhelgen, där är det dags för påskutställning med både rallybilar och konst hos Karin och Nils-Brage Pettersson.
Vi får se hur vädret kommer att bli, men jag är härdad. På ”Konst & Rally” vare sig det är under konstrundan Ljusstråk i Bergslagen, elle...

Publicerad: 2024-03-27 22:05


SS1 i Safari Rally idag på förmiddagen.
© Oliver Solberg Rally.Efter onsdagens shakedown väntar en lugn rallystart i Safari Rally Kenya, klockan 10:26 Svensk tid körs den 4,84km långa Super Special Kasarani som inleder rallyt.

En mjukstart mot vad som väntar i helgen med 36 mil på riktigt besvärliga vägar, vi kan dock väntas se sträckor som stryks, både unde...

Publicerad: 2024-03-27 21:54


Gallring till Rally Anderslöv, en klass har plockats bort.
© emotorsport.seDet slutade på 140 ekipage till Rally Anderslöv, anmälan stängde under tisdagens kväll till Bilsport Rally Cups premiär 2024.

Redan tidigare stod det klart att en eventuell gallring skulle ske genom att en eller två klasser, beroende på storlek skulle helt lyftas bort från tävlingen, d.v.s. en el...

Publicerad: 2024-03-27 21:27


M-Sport satsar på ERC - full säsong med Jon Armstrong.
© emotorsport.se Irländaren Jon Armstrong är hårt knuten mot M-Sport genom karriären, nu tas nästa steg när de tillsammans gör en satsning på FIA ERC, EM serien.

Jon och M-Sport gör en gemensam satsning på en full EM säsong 2024, det innebär att de båda parterna i juni kommer till Sverige för Bauhaus Royal Rally...

Publicerad: 2024-03-27 14:04


Östberg och Barth i full ERC satsning med Citroen C3 Rally2.
© emotorsport.seIgår presenterade Hayden Paddon att han ska försvara sitt EM guld från 2023, idag presenterar Mads Östberg att han ihop med Patrik Barth gör en ny satsning och blir en stor konkurrent mot Hayden.

Det Norsk/Svenska ekipaget kommer köra full säsong med Citroen C3 Rally2 ihop med Tagai Racing Techno...

Publicerad: 2024-03-26 20:01


Rovanperä och Neuville delade tid på shakedown, dubbelt Svenskt i WRC2 toppen.
© Oliver Solberg Rally.Shakedown avverkad inför Safari Rally Kenya, tre åk, minst, för Rally1 ekipagen där Kalle Rovanperä och Thierry Neuville delade snabbaste tid över 5,4km långa Loldia sträckan.

Tre tiondelar efter var Esapekka Lappi medans Elfyn Evans som fyra var sekunden från dem snabbaste. Ott Tänak, Adrien Fou...

Publicerad: 2024-03-26 19:58


Tidigare nyheter:
Östberg och Barth i full ERC satsning med Citroen C3 Rally2.
Rovanperä och Neuville delade tid på shakedown, dubbelt Svenskt i WRC2 toppen.
Svenskt till tjeckiska Historic Vltava Rallye i april.
Torsdagsrally i Danmark - flera Svenska ekipage med och krigar.
WebTV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya, start 8:00.
Imorgon klockan 8:00, TV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya.
Andervang och Felke om helgens seger i Tyskland.
Paddon ska försvara EM guldet, återvänder till Sverige.
Dags för Safarirallyt, se Shakedown, Startfält, Tidsplan, TV-tider m.m.
Högt tryck på Rally Anderslöv, så går en eventuell gallring till.
Startlistan för WRC Croatia Rally, 68 tävlande - Andersson ende Svensk.
Sex WRC arrangörer klara för 2025, 15 länder jagar de 7-8 sista platserna.
Rally-TV i påsk, så sänds WRC Safari Rally Kenya.
Hansen klasstvåa i Holländska Zuiderzee Rally.
Storseger för Andervang i Tyska ADMV Rallye Lutherstadt Wittenberg.
Ingram vann brittiska rallypremiären.
Frank Tore Larsen söker revansch i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
Oliver Solberg vill nå toppen, jagar poäng i veckans Safari Rally Kenya.
Rally SM i Tierp, Rally Uppland bjuder in Appendix K.
Fagersta MK laddar för Nattkröken - Historiska, DM och 7-klubbars, 5,5 mil fantastiska rallyvägar väntar.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Safari Rally Kenya 27-31/03


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.